'Artižan'

Saša Jantolek izlaže u zagrebačkoj Galeriji Kupola

P. N.

Skulptura Nona

Skulptura Nona

Izložbu koja je organizirana u sklopu Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora moguće je pogledati od 19. rujna do 17. listopada



Izložba djela Saše Jantoleka ‘Artižan’ otvara se u četvrtak, 19. rujna, u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.


Izložbu koja je organizirana u sklopu Programa predstavljanja hrvatskih ilustratora moguće je pogledati do 17. listopada.  


Ilustracija životnih skvenci


Saša Jantolek rođen je 1968. godine u Rijeci. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne“ pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog i lucidnog, poetskog i grotesknog.




Posuđujući fragmente različitih umjetničkih stilova, tehnika i postupaka – na tragu dječjeg izraza, mediteranske senzibilnosti, neoekspresionizma, ludizma, outsider arta, art bruta – kroz svoj je rad ostvario karakterističan stil i estetiku.


Jantolekova imaginacija odnosi se na ilustraciju životnih sekvenci, intimnih životnih fragmenata njegovih epizodista, često bizarnih, uvijek emotivno bliskih i shvatljivih.


Saša Jantolek - skulptura Mornar


Saša Jantolek – skulptura Mornar



Izlagao je na 40 samostalnih i 50 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. 


Član je HDLU Rijeka, HDLU Istre, ULUPUH-a i HZSU-a. 


Nagrade i priznanja 


Dobitnik je posebnog priznanja na 7. hrvatskom biennalu ilustracije, 2018. te je sovojio prvu nagradu PIŠIRIŠI Hrvatskog društva pisaca za djecu i mlade za ilustracije u knjizi Kakav sam – takav sam, 2017.


Također je dobio posebno priznanje na Međunarodnom natjecanju slikara Mandrać, 2015. i nagradu na međunarodnom festivalu ilustracije „Cow“, Ukrajina 2014.


Može se pohvaliti i posebnim priznanjem na Međunarodnom natjecanju slikara Mandrać, 2014., a sveukupni je pobjednik 12. Vele umjetničke delavnice, 2014.


Zaslužio je pohvalu na Međunarodnom slikarskom natječaju „Istrart“ Pučkog otvorenog učilišta Buje, 2014. i posebno priznanje na Međunarodnom natjecanju slikara Mandrać, 2013.


Osvojio je treću nagradu na likovnoj izložbi „Pul Kaštela“ na Trsatu, 2012. te drugu nagradu na slikarskom natječaju „Funtana“, 2012.


Dodijeljeno mu je posebno priznanje na Međunarodnom natjecanju slikara Mandrać, 2011. i prva nagrada na Međunarodnom natjecanju slikara Mandrać, 2010. te druga nagrada na likovnoj izložbi „Pul Kaštela“ na Trsatu, 2010.


Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom slikarskom natječaju „Istrart“  Pučkog otvorenog učilišta Buje, 2010. i druge nagrade na slikarskom natječaju „Proljeće na Sušaku“, 2010.


Osvojio je drugu nagradu na Fotonatječaju Grimalda, 2010. te dobio pohvalu međunarodnog žirija na Međunarodnom slikarskom natječaju „Istrart“ Pučkog otvorenog učilišta Buje, 2009.


Dobitnik je prve nagrade na Međunarodnom natjecanju slikara Mandrać, 2007., a nejgovi su radovi uvršteni u Annuario d’arte moderna, Rim, 2007. Također je dobio posebno priznanje na Međunarodnom natjecanju slikara Mandrać, 2006.