Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Art Newspaper

Louvre najposjećeniji muzej, a djela Sanje Iveković u MoMA-i vidjelo 5.000 ljudi dnevno

Sanja Iveković / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Sanja Iveković / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2013. u 15:35 2013-03-29T15:35:59+01:00

Dobru posjećenost bilježile su i monografske izložbe umjetnica, među kojima Art Newspaper uz izložbu fotografkinje Cindy Sherman posebno ističe izložbu »Slatko nasilje« Sanje Iveković koja je u New Yorku privukla zanimanje 5.045 posjetitelja na dan

ZAGREB  Pariški muzej Louvre, gdje je od 22. studenoga do 25. veljače bio izložen i hrvatski Apoksiomen, bio je u 2012. godini najposjećeniji muzej na svijetu, a izložba hrvatske suvremene umjetnice Sanje Iveković u newyorškoj MoMA-i svakodnevno je privukla više od pet tisuća posjetitelja, pokazuju podaci koje je objavio Art Newspaper.
Slavni pariški muzej posjetilo je ukupno 9,7 milijuna ljudi, što je milijun više nego 2011. Za njim po posjećenosti slijedi newyorški muzej Metropolitan, dok su na trećem, četvrtom i petom mjestu, dijelom zahvaljujući Olimpijskim igrama, londonski muzeji Tate Britain, Tate Modern i National Gallery.
Zanimljiv je podatak da nijedna od dvadeset najpopularnijih izložbi u protekloj godini nije održana u pet najposjećenijih svjetskih muzeja, dok najposjećenija izložba nije bila ni izložba slavnog umjetnika kao ni gostujuća izložba nekog slavnog muzeja, nego izložba umjetnina i blaga iz japanskoga hrama Shoso-in u Nacionalnom muzeju u Nari koja je privukla čak 14.240 posjetitelja na dan, piše Art Newspaper na svojim mrežnim stranicama.
Kada je riječ o starim majstorima, najviše je zanimanja izazvala izložba nizozemskih slikara u tokijskom Metropolitan muzeju. Remekdjela posuđena iz haškoga muzeja Mauritshuisa, među kojima je i slavna Vermeerova Djevojka s bisernom naušnicom, u tokijski su muzej od lipnja do rujna svakodnevno privukla 10.573 posjetitelja. Dobro je posjećena bila i izložba djela posuđenih iz sanktpeterburškog Hermitagea koja je u tokijski Nacionalni centar za umjetnost (5362 posjetitelja na dan).
U newyorškim, londonskim i pariškim muzejima najviše su posjetitelja privlačile izložbe moderne i suvremene umjetnosti. Djela Davida Hockneya izložena u londonskoj Royal Academy of Arts svakodnevno je vidjelo više od 7500 posjetitelja, dok je u Parizu instalaciju Daniela Burena u Grand Palaisu svakoga dana vidjelo oko 6500 ljudi. U New Yorku je najviše posjetitelja zabilježila izložba Cindy Sherman u MoMA-i (5700 na dan).
Tijekom prošle godine čak 22 izložbe u svijetu bile su gostujuće izložbe iz drugih muzeja. Osim Mauritshuisa i Hermitagea, svoja su djela u inozemstvo »poslali« i pariški Orsay, bostonski Museum of Fine Arts, madridski Prado i pariški Musee National Picasso, koji trenutačno gostuje u Zagrebu. Picassova djela prošle su godine bila izložena u Torontu i Sydneyu gdje su privukla brojnu publiku.
Dobru posjećenost bilježile su i monografske izložbe umjetnica, među kojima Art Newspaper uz izložbu fotografkinje Cindy Sherman posebno ističe izložbu »Slatko nasilje« Sanje Iveković koja je u New Yorku privukla zanimanje 5045 posjetitelja na dan.
Izložba je bila postavljena od 18. prosinca 2011. do 26. ožujka 2012., a posjetitelji su mogli vidjeti stotinjak njezinih instalacija, fotografija i video radova iz njezine dugogodišnje karijere. Izložbe fotografija Francesce Woodman u newyorškom Guggenheimu i Annie Liebovitz u washingtonskom Smithsonian muzeju privukle su oko 3500 posjetitelja na dan. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.