Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 4
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Združena akcija

Izložba u Malom salonu: Tito u djelima likovnih umjetnika i - memoriji

Izložba u Malom salonu: Tito u djelima likovnih umjetnika i - memoriji
Izložba u Malom salonu: Tito u djelima likovnih umjetnika i - memoriji
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2017. u 10:29 2017-04-28T10:29:30+02:00

Na izložbi će biti prezentirano četrdesetak djela iz kolekcije koja se čuva u tuzlanskoj Međunarodnoj galeriji portreta, a posjetitelji će moći izložiti i svoju sliku, crtež, fotografiju, skulpturu, knjigu ili bilo koji predmet koji čuvaju u svom domu, a podsjeća ih na Josipa Broza Tita i njegovo doba

RIJEKA U povodu 72. obljetnice Dana oslobođenja Rijeke od fašizma  u Malom salonu će 3. svibnja u 19.30 sati biti otvorena izložba »Tito u djelima likovnih umjetnika«, ostvarena suradnjom Grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Međunarodne galerije portreta iz Tuzle.

Na izložbi će biti prezentirano četrdesetak djela iz Kolekcije »Tito u djelima likovnih umjetnika« koja se čuva u ovoj tuzlanskoj galeriji, a ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.
Kolekcija broji 86 djela, uglavnom slika, nastalih u dva vremenski odvojena okupljanja umjetnika bivše Jugoslavije koji su bili pozvani na skupno portretiranje Tita u njegovoj rezidenciji.

Prvo okupljanje organizirano je u Beogradu krajem prosinca 1946. i početkom siječnja 1947. godine. Tom prilikom na portretiranje su pozvani: Ismet Mujezinović, Paja Jovanović, Pjer Križanić, Vladimir Becić, Marino Tartalja, Božidar Jakac, Gabrijel Stupica i Zlatko Prica.

Drugo okupljanje organizirano je u Bugojnu početkom travnja 1977. godine, na inicijativu Branka Mikulića, nekadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, uz sudjelovanje umjetnika: Ismeta Mujezinovića, Voje Dimitrijevića, Marija Mikulića, Mehe Sefića, Ljube Laha, Mevludina Ekmečića, Mustafe Ice Voljevice, Mersada Berbera, Alije Kučukalića, Luke Ilića, Ibrahima Bilajca, Milivoja Unkovića, Salima Obralića i Ljupka Antunovića.

Postav izložbe u Malom salonu osmišljen je kao rekonstrukcija ovih događaja, pa će s broda Galeb biti dopremljena fotelja u kojoj je sjedio Tito, a njegovi će portreti biti izloženi na slikarskim štafelajima. Osim toga, svoj prilog izložbi pozvana je dati i publika.

Posjetitelji imaju priliku u Malom salonu izložiti sliku, crtež, fotografiju, skulpturu, knjigu ili bilo koji predmet koji čuvaju u svom domu, a podsjeća ih na Josipa Broza Tita i njegovo doba.
Prilozi će se primati u Malom salonu 2. i 3. svibnja od 10 do 15 sati, gdje će ih preuzeti kustosi koji će ih dokumentirati, zabilježiti priče posjetitelja o Titu i donesenim predmetima koji će nakon izložbe će biti vraćeni vlasnicima.

Uz Titove portrete na izložbi će biti predstavljena i fotografska dokumentacija portretiranja Josipa Broza Tita u Bugojnu 1977. godine, a 9. svibnja u 19 sati u Malom salonu održat će se tribina na kojoj će se raspravljati o temama: Tito kao kult ličnosti; kako nastaju kultovi ličnosti; umjetnost u službi države i ideologije; pozicija umjetnika u društvu; povijesno-umjetnička ostavština u kontekstu današnjice.

Na tribini će sudjelovati: Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja), Mila Orlić (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Rijeci), Mitja Velikonja (Katedra za kulturologijo, Univerza v Ljubljani) i Vjeran Pavlaković (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet u Rijeci).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka