Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
3. travnja 2020.
U potrazi za životom i duhom

Darko Jelinek napravio je foto đir izložbom "Učenjaci drevne Kine" u Klovićevim dvorima

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2019. u 15:00 2019-04-19T15:00:21+02:00

U Klovićevim dvorima do 6. svibnja moguće je razgledati velika izložba Narodnog muzeja Kine "Učenjaci drevne Kine - U potrazi za životom i duhom", otvorenu u povodu posjeta kineskog premijera Li Keqianga. Posjetitelji među gomilom eksponata mogu doznati priču o samozatajnim učenjacima drevne Kine, a foto đir ovom izložbom napravio je fotoreporter Novog lista Darko Jelinek.

Iz Narodnog muzeja Kine u Pekingu u Zagreb je stiglo 90 izložaka, uključujući kaligrafiju, slike, keramiku, predmete od žada i bronce, tekstil i namještaj. Svi ti eksponati pričaju priču o učenjacima - elitnom sloju društva drevne Kine, njihovu životu i umjetnosti.

Sviranje citre, kaligrafija, slikarstvo i šah bile su neizostavne vještine učenjaka. Šah nije bio samo igra, onaj tko je u njemu bio loš osramotio bi se.

z1904j06
Izložba "Učenjaci drevne Kine" u Klovićevim dvorima / Foto Darko Jelinek

Izložba pokazuje i kako su izgledali vrlo zahtjevi ispiti koje su učenjaci morali položiti kako bi ušli u državnu službu, a budući da su bili dio društvene elite ulazak u službu bio je način kako ostvariti vlastite ideale, a najveći ideali učenjaka bili su rad na sebi, uspješan obiteljski život, upravljanje državom i održavanje mira među narodima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.