U potrazi za životom i duhom

Darko Jelinek napravio je foto đir izložbom “Učenjaci drevne Kine” u Klovićevim dvorima

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



U Klovićevim dvorima do 6. svibnja moguće je razgledati velika izložba Narodnog muzeja Kine “Učenjaci drevne Kine – U potrazi za životom i duhom”, otvorenu u povodu posjeta kineskog premijera Li Keqianga. Posjetitelji među gomilom eksponata mogu doznati priču o samozatajnim učenjacima drevne Kine, a foto đir ovom izložbom napravio je fotoreporter Novog lista Darko Jelinek.


Iz Narodnog muzeja Kine u Pekingu u Zagreb je stiglo 90 izložaka, uključujući kaligrafiju, slike, keramiku, predmete od žada i bronce, tekstil i namještaj. Svi ti eksponati pričaju priču o učenjacima – elitnom sloju društva drevne Kine, njihovu životu i umjetnosti.


Sviranje citre, kaligrafija, slikarstvo i šah bile su neizostavne vještine učenjaka. Šah nije bio samo igra, onaj tko je u njemu bio loš osramotio bi se.


Foto Darko Jelinek


Foto Darko Jelinek





Izložba pokazuje i kako su izgledali vrlo zahtjevi ispiti koje su učenjaci morali položiti kako bi ušli u državnu službu, a budući da su bili dio društvene elite ulazak u službu bio je način kako ostvariti vlastite ideale, a najveći ideali učenjaka bili su rad na sebi, uspješan obiteljski život, upravljanje državom i održavanje mira među narodima.