Tehnička škola u Sisku

ZVANJE IZ SNOVA U klupe sjeli prvi budući tehničari za videoigre

Hina

REUTERS

REUTERS

Za svako od 23 mjesta u odjelu kandidiralo se desetak kandidataSISAK Početak školske godine u sisačkoj Tehničkoj školi, jednoj od najboljih u Hrvatskoj, protekao je u znaku prvoga i zasad jedinog razreda za obrazovanje tehničara za razvoj videoigara.


Škola se nastavnim programima godinama prilagođava potrebama gospodarstva te interesu mladih za pojedina zanimanja. Tako su, uz obrazovanje za strojarsko-računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku, tehničara za elektroniku, tehničara za računalstvo i ekološkog tehničara, prvi put provedeni upisi za tehničara za razvoj videoigara.


Regionalni centar kompetencije


»Zahvaljujući prilagođavanju tržištu rada, zadržavamo stalni kapacitet od 455 učenika. Zahvaljujući takvim aktivnostima, proglašeni smo regionalnim centrom kompetencije. Nakon opsežnih priprema, pokrenuli smo i pionirski projekt obrazovanja za tehničare za razvoj videoigara za koji je vladalo veliko zanimanje. Za svako od 23 mjesta u odjelu kandidiralo se desetak kandidata. Nažalost, u Sisku nema učeničkog doma pa su mnogi kandidati iz udaljenijih dijelova Hrvatske odustali te je većina učenika sa sisačkoga, zagrebačkoga i velikogoričkog područja. Tijekom priprema dva su naša nastavnika završila edukaciju za gaming industriju, a kao predavače angažirat ćemo i vanjske suradnike«, rekao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović.
Prve školske godine nastava će se održavati u kabinetu informatike, a sljedeće godine praktični rad bit će organiziran u opremljenome novljanskom inkubatoru PISMO, gdje je i centar županijske i državne gaming industrije.


Sisak i dalje bez učeničkog doma


U povodu početka nastave u Tehničkoj školi bio je i sisačko-moslavački dožupan Ivan Celjak, koji je tom prigodom učenicima prvog razreda naveo mnoge izazove koje im škola pruža, među kojima su, osim novih nastavnih programa, sudjelovanje u izradi i utrkama solarnih automobila te na mnogim natjecanjima i praksi u inozemstvu.


Na pitanje novinara o mogućoj izgradnji učeničkog doma, Celjak je odgovorio kako će se uskoro raspisati natječaj za izvođača radova na dovršetku nove strukovne škole. Preseljenjem u novu školu, stara će se preurediti u učenički dom. Nažalost, zbog lošeg iskustva i spore gradnje nove škole, o rokovima nije htio govoriti.