Christina Koch

Novi rekord: Američka astronautkinja vratila se na Zemlju nakon 11 mjeseci na ISS-u

Hina

Foto: NASA

Foto: NASAAmerička astronautkinja Christina Koch spustila se na Zemlju u četvrtak nakon gotovo godine boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) čime je potekula ženski rekord boravka u svemiru, objavila je Ruska svemirska agencija (Roskosmos).


Christina Koch provela je u svemiru 328 dana i spustila se na kozmodrom u stepama Kazahstana u središnjoj Aziji u 9:12 po GMT-u.


S njome su prizemljili i njezini kolege Luca Parmitano iz Europske svemirske agencije te ruski kozmonaut Aleksandar Skvorcov.
Dan 28. prosinca bio je 41-godišnjoj Koch 289. proveden u svemiru, čime je premašila rekord koji je držala također američka austronautkinja (288 dana).


Inženjerka Koch već se upisala u povijest kao sudionica prve ‘ženske’ svemirske šetnje koju je u listopadu 2019. obavila s Jessicom Meir, biologinjom mora.


Dva dana prije povratka na Zemlju Christina Koch je u intervjuu za NBC rekla da će joj najviše nedostajati »mikrogravitacija«.


»Toliko je zabavno biti na mjestu na kojem možeš skakati s poda do stropa kad god to zaželiš«, rekla je uz smijeh.


Koch je potukla rekord koji je držala Peggy Whitson (59), koja je izvela tri svemirske misije, ali je istaknula da će Whitson uvijek ostati njezina »heroina«, njezina »mentorica«.Koch sanja da »će nadahnuti buduću generaciju istraživača« svemira.

Prva žena koja je poletjela u svemir bila je sovjetska kozmonautkinja Valentina Tereškova. Njezin let 1963. godine upisan je u povijest kao prva svemirska misija koju je obavila jedna žena sama.


Međutim, otkako lansira stručnjake na ISS, Rusija je slala samo muškarce u svemir s izuzetkom Elene Serove 2014.


Dvije kozmonautkinje danas su zastupnice u Dumi (donjem domu ruskog parlamenta) izabrane na listi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.