Svemirska misija

NASA sprema astronomsku revoluciju: Pronalazak života u Svemiru nikad nije bio bliže

P. N.

Foto Nasa, James Webb telescope

Foto Nasa, James Webb telescope

Lansiranje teleksopa James Webb odgađa se već neko vrijeme, a za sada predviđen "put u svemir" najavljen je za 2021. godinu. 



Američka svemirska agencija NASA pohvalila se kako će doslovno „pogledati nazad u vrijeme i vidjeti prve galaksije koje su nastale u ranom svemiru“, prenosi BBC.


Njihove tvrdnje odnose se na nasljednika svjetski poznatog svemirskog teleskopa Hubble.


Novi teleskop, trenutnog naziva James Webb ST, moći će tražiti znakove izvanzemaljskog života tako da će detektirati atmosferu planeta koji kruže te vidjeti što se događa sa životom na njima.




Lansiranje svemirskog teleskopa James Webb već se neko vrijeme odgađa. Prvo je projekt ukinut od strane američke vlade 2011. godine zbog prevelikih troškova. Iako je prvotno bilo planirano da se na ovu misiju potroši 1 milijarda dolara, cijena je s vremenom porasla na 10 milijardi.



Za sada je lansiranje zakazano za 2021. godinu, što mnogi znanstvenici smatraju da će se dogoditi 14 godina prekasno. Kada će se teleskop naći na pravoj poziciji, a to je linija kruženja oko Sunca s daljinom od 1,5 milijuna kilometara od Zemlje, smatra se da će njegova otkrića značiti pravu astronomsku revoluciju.


NASA će lansiranjem novog teleskopa tražiti znakove izvanzemaljskog života