Nestaje

Klimatske promjene mogle bi ‘izbrisati’ Jošuino drvo

Hina

Foto: skeeze from Pixabay

Foto: skeeze from PixabayJošuino drvo, čuvena vrsta juke koja raste u aridnom dijelu američkog jugozapada, mogla bi zbog klimatskih promjena nestati do kraja stoljeća, objavili su znanstvenici. 


Stručnjaci s Kalifornijskog sveučilišta (UC) koristili su se podacima Međuvladina panela o klimatskim promjenama kako bi procijenili utjecaj globalnog zatopljenja na Jošuino drvo u Nacionalnom parku Joshua Tree. 


Park, koji se prostire kroz pustinje Colorado i Mojave u južnoj Kaliforniji, dom je najvećem broju primjeraka te vrste, koje zapravo nije drvo nego biljka iz obitelji agava koje ponekad može izgledati drvoliko. 
Po optimističnom scenariju u kojem bi čovječanstvo uspjelo ograničiti emisiju stakleničkih plinova za stupanj, rasprostranjenost ove vrste juke smanjila bi se za 80 posto do kraja stoljeća. 


Ali ako se ne promijeni ništa, model ukazuje na potpuni nestanak vrste koja potječe iz pleistocena. 


Glavna autorica studije Lynn Sweet kazala je LA Timesu kako bi po njihovom pesimističnom scenariju temperature u parku mogle porasti u prosjeku za 2,8 do 5 stupnjeva Celzijevih, a oborine bi se smanjile za 7,5 do 18 centimetara. 


Jošuinom drvu takvo su ime navodno dali Mormoni koji su prelazili pustinju Mojave u 19. stoljeću jer ih je podsjećalo na biblijski lik Jošue koji u molitvi podiže ruke k nebu.


Biljka je ušla i u pop-kulturu zahvaljujući grupi U2 i njihovu legendarnom albumu The Joshua Tree iz 1987. godine. 


Jošuino drvo ispred kojeg se grupa U2 fotografirala za naslovnicu albuma više ne postoji. 


(Hina) xmh ymh