Sukob u Ladakhu

Vatreni okršaj nuklearnih sila: 20 indijskih vojnika poginulo u sukobu s kineskim snagama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Radi se o prvom vojnom okršaju dvije azijske nuklearne sile i dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta u 45 godina u kojem je bilo žrtavaIndijska vojska objavila je u utorak da je 20 njezinih vojnika poginulo u sukobima s kineskim snagama u spornom graničnom području na sjeveru Indije, što je prvi okršaj sa žrtvama na njihovoj granici u nekoliko desetljeća.


Radi se o prvom vojnom okršaju dvije azijske nuklearne sile i dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta u 45 godina u kojem je bilo žrtava.


Žrtve s obje strane


Indija je objavila tijekom dana da je izgubila tri vojnika, ali je u priopćenju u utorak navečer rekla da ih je još 17 “teško ranjenih.. podleglo ozljedama”.
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je došlo do “nasilne fizičke konfrontacije” u ponedjeljak u graničnom području.


Kineska strana nije govorila o žrtvama, ali indijsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je bilo žrtava s obje strane.


Te su pogibije prve od zadnjeg velikog pograničnog sukoba 1967. između Kine i Indije koje ne mogu riješiti spor oko dijelova njihove vrlo dugačke granice.


Međusobne optužbe


Kina i Indija međusobno se optužuju tko je kriv za jučerašnji sukob u snježnoj pustinji Ladakh.


Do sukoba je došlo u jeku rastućih napetosti između dviju zemalja.


Indija je optužila Kinu za slanje tisuća vojnika u dolinu Galwan u Ladakhu, te da je okupirala 38.000 četvornih kilometara njezina teritorija.


Nekoliko krugova pregovora u zadnja tri desetljeća nije uspjelo riješiti granične sporove.