O Siriji u Sočiju

TURSKA I RUSIJA POSTIGLE DOGOVOR: Kurde će potisnuti, a “sigurnu zonu” nadzirat će zajedno

Hina

foto: Sergei Chirikov/Pool via REUTERS

foto: Sergei Chirikov/Pool via REUTERS

Sirijska milicija YPG glavna je sastavnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su se proteklih godina zajedno s američkim vojnicima borile protiv džihadističke skupine Islamske države (IS), no povlačenjem američkih vojnika ostale su bez zapadnog saveznika.SOČI – Turska i Rusija dogovorile su se danas da će potisnuti miliciju sirijskih kurda YPG na povlačenje 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas “sigurne zone” koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije, objavio je turski šef države nazivajući sporazum “povijesnim dogovorom”.


“Danas smo s (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom zaključili povijesni sporazum u borbi protiv terorizma, za teritorijalnu cjelovitost i političko jedinstvo Sirije kao i za povratak izbjeglica”, izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Sočiju, prenosi agencija France presse.


Od podneva u srijedu ruska vojna policija i sirijske pogranične snage zajednički će poticati povlačenje boraca YPG-a i njihova oružja izvan granice zone od 30 kilometara.
Ta bi misija trebala potrajati šest dana, stoji u odredbama sporazuma koji su dogovorili Erdogan i njegov ruski domaćin.


“Glavni cilj operacije je izvesti terorističke organizacije PKK/YPG iz zone i olakšati povratak sirijskih izbjeglica”, rekao je Erdogan, javlja Reuters.


Sporazumom je dogovoreno da se YPG povuče i iz gradića Tel Rifaat i Manbij.


Sirijska milicija YPG glavna je sastavnica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje su se proteklih godina zajedno s američkim vojnicima borile protiv džihadističke skupine Islamske države (IS), no povlačenjem američkih vojnika ostale su bez zapadnog saveznika.


No za Ankaru YPG je teroristička organizacija zbog veza s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), zabranjenom u Turskoj jer je godinama vodila pobunu na jugoistoku Turske.


“Nikada nismo imali nikakvih interesa za sirijski teritorij i suverenitet”, rekao je Erdogan.


Nakon isteka 150 sati, kada se YPG povuče s oružjem, turski i ruski vojnici zajedno će nadzirati zonu u sjevernoj Siriji, 10 kilometara od granice, navodi se dalje u sporazumu.


Ankara i Moskva zajedno će raditi na povratku sirijskih izbjeglica u domovinu iz Turske koja je primila njih više od 3 milijuna otkako je izbio rat u Siriji.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je dogovoreni sporazum kao put za okončanje krvoprolića u regiji.