Nije na prodaju

Trumpa naljutila odbijenica oko prodaje Grenlanda, pa do daljnjega odgodio posjet Danskoj

Hina

Reuters

ReutersAmerički predsjednik Donald Trump u srijedu je objavio kako je odgodio susret s danskom premijerkom jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu kupnje Grenlanda.


»Danska je veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen, da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dva tjedna«, napisao je Trump na svom Twitter profilu.


Američki predsjednik je tijekom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu.Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, obrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

»Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno«, kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.
Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: »obećajem da neću ovo napraviti na Grenlandu«, a u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedila puno vremena SAD-u i Danskoj.