Impeachment

Trump vjeruje u “efekt Clinton”, ali mogao bi se prevariti

Hina

REUTERS

REUTERSIzborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa prihvatio je napore demokrata za Trumpov opoziv kao svoj glavni adut za predsjedničke izbore 2020. vjerujući da će njegovi pristaše i politički nezadovoljnici glasati za njega na izborima u studenom.  


No, ako se republikanski predsjednik nada javnom zazoru kao 1998. u vrijeme opoziva demokratskog predsjednika Billa Clintona, ankete Reutersa i Ipsosa posljednjih mjeseci pokazuju da to nije slučaj.  


Istraga Zastupničkog doma osnažila je inicijativu demokrata da Trump odgovara za pritiskanje Ukrajine da istraži političkog suparnika, demokrata Joea Bidena, pokazuju rezultati anketa koje se provode svaki tjedan od izbijanja skandala s Ukrajinom 24. rujna. 
Očekuje se da će Trump kasnije ovog tjedna postati treći američki predsjednik protiv kojeg se provodi opoziv kada cijeli Zastupnički dom predvođen demokratima potvrdi optužbe za zloporabu moći i ometanje istrage Kongresa. 


Uslijedit će suđenje u Senatu koji kontroliraju republikanci koji vjerojatno neće glasati za njegov opoziv. 


Trump odbacuje optužbe i postupak naziva prijevarom. 


Otkako su demokrati pokrenuli istragu, Trumpova kampanja pokušava preokrenuti krizu u političku prednost, navodi se u programu kampanje koji je vidio Reuters. 


“Svaki put kada ljudi pokušavaju zbaciti legitimnog predsjednika, njegovi glasači će uzvratiti”, rekao je voditelj Trumpove kampanje Brad Parscale. 


Čini se da se republikanci uzdaju u ishod postupka za opoziv Billa Clintona 1998. 


Tadašnja anketa Gallupa pokazala je porast Clintonove popularnosti i u vrijeme izglasavanja opoziva dobio je 73 posto podrške. 


Clinton, protiv kojega je postupak pokrenut zbog laganja o seksualnim odnosima s pripravnicom u Bijeloj kući, ojačao je svoju političku poziciju nakon što je na suđenju u Senatu 1999. oslobođen optužbi. 


No, Amerikanci reagiraju drugačije u 2019. 


Podrška Trumpu kreće se cijele godine oko 40 posto i malo se mijenjala posljednja tri mjeseca. 


Također, posljednjih nekoliko mjeseci manje ga podržavaju bijelci bez diplome, što je njegova ključna politička baza. Bio je manje popularan u ruralnoj Americi u studenom nego što je bio u lipnju. 


Anketa Reutersa i Ipsosa također pokazuje da su demokrati posvećeniji opozivu Trumpa nego što su bili ranije ove godine i manje brinu kako će to utjecati na predsjedničke izbore 2020. 


Iako je ukupna podrška za opoziv Trumpa stagnirala posljednjih nekoliko tjedana i iznosila oko 45 posto, među demokratima se od kraja rujna povećala za 12 postotnih bodova. Njih 78 posto u posljednjoj anketi koja je provedena 9. i 10. prosinca smatra da Trumpa treba opozvati. 


Među republikancima nema veće promjene u istom razdoblju. U posljednjoj anketi je oko 82 posto reklo da Trumpa ne treba opozvati.


Oni koji žele opozvati Trumpa nisu zainteresiraniji za glasanje nego što su bili kada je Zastupnički dom u rujnu pokrenuo istragu, pokazuju ankete. Jednako vrijedi i za one koji ne žele njegov opoziv.


Gotovo 100.000 glasača zamoljeno je da volontiraju i sudjeluju na izbornim skupovima otkako je započela istraga za opoziv, rekao je Rick Gorka iz izbornog stožera.