Ima se, može se

Švicarci na referendumu odobrili kupnju borbenih zrakoplova: Odluka teška šest milijardi franaka pala je tijesnom većinom

Hina

foto: REUTERS/Denis Balibouse

foto: REUTERS/Denis Balibouse

Novi zrakoplovi zamijenit će zastarjelu švicarsku flotu od trideset F/A-18 Horneta koji će izaći iz upotrebe 2030. godine.ZUERICH – Švicarski birači su iznenađujuće tijesnom većinom od 50,1 posto podržali plan vlade o izdvajanju do šest milijardi franaka za borbene zrakoplove, objavila je u nedjelju švicarska državna televizija.


To će omogućiti vladi da iduće godine bira između Airbusovih Eurofightera, francuskih Rafalea, Boeingovih F/A-18 Super Horneta i Lockheed Martinovih aviona F35-A Lightning II.


Novi zrakoplovi zamijenit će zastarjelu švicarsku flotu od trideset F/A-18 Horneta koji će izaći iz upotrebe 2030. godine.
Švicarci su u nedjelju odlučivali i o nekoliko drugih pitanja. Televizija SRF prenosi izlazne projekcije koje pokazuju da su s 62 prema 38 posto odbacili prijedlog desne Švicarske narodne stranke za ukidanje sporazuma o slobodnom kretanju ljudi koji Bern ima s Europskom unijom.


To pitanje smatralo se važnim testom stavova Švicaraca prema strancima koji čine četvrtinu stanovništva.


Kako su odlučili o drugim pitanjima


Projekcije pokazuju da su Švicarci poduprli i rodiljni dopust za očeve i odbacili prijedlog da se olakša lov na zaštićene vrste poput vukova.


SVP želi da Švicarska ima kontrolu nad migracijama, a argumenti koje koristi slični su argumentima zagovornika brexita za vrijeme kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU-a.


Predstavili su sliku budućnosti u kojoj mladi stranci mijenjaju stare Švicarce, nekretnine postaju skuplje, gradi se ilegalno, a škole i javni prijevoz prenapučeni su.


Protivnici su isticali da bi plan oštetio tvrtke kojima su potrebni kvalificirani radnici, a izlazak iz sporazuma otežalo bi švicarski pristup jedinstvenom tržištu EU-a.


Da je referendum prošao vlada bi morala poništiti sporazum s EU-om, ako pregovorima sporazum ne bi bio dobrovoljno ukinut.


Najveći vanjsko-politički problem


Ukidanje slobode kretanja poništilo bi i druge bilateralne dogovore o kopnenom i zračnom prijevozu, nabavi, tehničkim barijerama trgovini te o istraživanju.


Oko 68 posto od 2, 1 milijuna stranaca, koji su živjeli u Švicarskoj 2019., činili su građani EU-a, Islanda, Norveške i Lihtenštajna.


Island, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska čine Europsku trgovinsku slobodnu zonu (EFTA), čije članice, iako nisu u EU-u, jesu dio jedinstvenog europskog jedinstvenog tržišta i Schengena.


Više od 450 tisuća Švicaraca živi u EU-u.


Nakon što se potvrde rezultati referenduma, švicarska vlada, u kojoj je i SVP, može se okrenuti najvećem vanjskopolitičkom problemu – sporazumu s kojim bi se učvrstile veze s EU-om, a za koji kritičari smatraju da dokida previše švicarskog suvereniteta.