Crnogorski premijer tvrdi

Saniranje posljedica pandemije: Europska unija pripremila nekoliko desetina milijardi za zapadni Balkan

Hina

foto: en.wikipedia.org

foto: en.wikipedia.org

Crna Gora je u krajem 2010. postala kandidat za članstvo u EU-u, a pregovore je otvorila 29. lipnja 2012.PODGORICA – Crnogorski premijer Duško Marković rekao je danas, nakon što je završio posjet institucijama Europske unije, da EU priprema gospodarski investicijski plan za zapadni Balkan koji će biti vrijedan više desetina milijardi eura.


Marković je u Bruxellesu razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, visokim predstavnikom za vanjsku politiku Josepom Borrellom te povjerenikom za proširenje Oliverom Verhelyijem.


„Crna Gora je pozvana da ponudi svoje projekte koji se tiču infrastrukture u energetici, prometu, digitalnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije. Mi smo u prilici da takve projekte imamo na jedinstvenoj investicijskoj listi i brzo ih ponudimo Europskoj komisiji. Vjerujem da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da ćemo dobiti neophodna sredstva”, rekao je Marković za RTCG.


Izvjesna europska perspektiva
Crna Gora je u posljednjim danima hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a otvorila posljednje neotvoreno pregovaračko poglavlje 8 koje se odnosi na konkurentnost, a koje je mirovalo godinu i pol.


Nakon jučerašnjih sastanaka u Bruxellesu, crnogorski premijer Marković ocijenio je da Crna Gora ima izvjesnu europsku perspektivu, istaknuvši da je od predsjednika Vijeća EU-a dobio čestitke na otvaranju posljednjeg pregovaračkog poglavlja, te obećanje da Crna Gora može računati na pomoć i podršku Unije.


“Dobio sam snažne poruke o europskoj perspektivi ali i očekivanja da će Crna Gora snažno nastaviti svoju europsku integraciju, da će odgovoriti na ono što su trenutni izazovi i potrebe u tom procesu, prije svega na polju jačanja vladavine prava koja uključuje daljnju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno pitanje medijskih sloboda“.


Investicijski plan


Dodao je da je s europskim dužnosnicima razgovarao i o tome kako da se cijelom zapadnom Balkanu osigura ekonomska pomoć za saniranje posljedica koje je izazvao koronavirus.


U tom kontekstu, kako je priopćeno iz crnogorske vlade, povjerenik Verhelyi je rekao da će investicijski plan za zapadni Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regije i oporavku gospodarstva od posljedica pandemije.


On je pozdravio odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju pregovora o pridruženju EU-u, istaknuvši da je sad „ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24, u cilju ispunjavanja privremenih i dobivanju završnih mjerila“.


Novi pristup u pregovorima


Crna Gora je u krajem 2010. postala kandidat za članstvo u EU-u, a pregovore je otvorila 29. lipnja 2012.


S Podgoricom je započet novi pristup u pregovorima, po kome su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna prva i 24 – pravda, sloboda i sigurnost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.


Sredinom svibnja 2020. Crna Gora je prihvatila novu metodologiju procesa pristupanja EU-u koja će, kako je tada priopćeno iz crnogorske vlade „poslužiti kao dobra platforma za intenziviranje reformskih procesa“.


Novom metodologijom Europske komisije, između ostalog, omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada države kandidati ne napreduju u nekom području koje je obuhvaćeno pristupnim procesom.