PRVI STIGLI DO CILJA

Putin objavio da Rusija ima cjepivo: “Jedna od mojih kćeri se cijepila, imala je temperaturu dva dana i to je bilo to”

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Cjepivo je dobilo odobrenje nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, dodao je. To otvara put masovnom cijepljenju, iako se nastavlja finalna faza kliničkih ispitivanjima kojima se treba potvrditi sigurnost i učinkovitostRuski predsjednik Vladimir Putin objavio je kako je upravo u Rusiji registrirano prvo cjepivo protiv koronavirusa.


Prvo svjetsko cjepivo protiv covida-19, koje je razvio moskovski institut Gamaleja, dobilo je odobrenje ruskog ministarstva zdravstva.


Cjepivo je dobilo odobrenje nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, dodao je.
To otvara put masovnom cijepljenju, iako se nastavlja finalna faza kliničkih ispitivanjima kojima se treba potvrditi sigurnost i učinkovitost.


Brzina kojom ide Rusija u proizvodnji cjepiva pokazuje odlučnost te zemlje da pobijedi u globalnoj utrci za učinkovitim proizvodom, objavio je Reuters.


Međutim, to izaziva strahove da bi Rusija mogla staviti prestiž zemlje ispred znanosti i sigurnosti.


“Jedna od mojih kćeri dobila je cjepivo. Na neki način sudjelovala je u eksperimentu. Nakon prvog cjepljenja imala je temperaturu 38, sljedeći dan 37 i to je bilo to”, ispričao je Putin.


Ministar zdravstva, Mikail Albertovič Muraško dodao je kako je cjepivo prošlo sve potrebne provjere.


Podsjetimo, prošlog su tjedna iz ruskog ministarstva zdravstva objavili kako će cjepivo biti registrirano 12. kolovoza, nakon čega će se krenuti s cijepljenjem medicinskih radnika i starijih osoba. Prema informacijama koje su danas iznijete, medicinski radnici dobit će cjepivo već u rujnu, dok će za ostatak populacije ono biti dostupno od siječnja 2021.