Sve složenija situacija

Pentagon rasporedio vojnike kod Washingtona, prosvjedi ne prestaju: ‘Biti crnac ne smije biti smrtna presuda’

Hina

Reuters

Reuters

Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjedeNastavljaju se prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile.


Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa.


Stotine ih se okupilo kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci.
Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu.


»Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu«, rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr.


Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera prosvjednike ispred Bijele kuće.


Većinom mirno


Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći.


Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima.


Reuters


Uhićene su tisuće prosvjednika u gradovima diljem zemlje, ima i ozlijeđenih.


Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.
Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjede.


Policijski sat uveden je u Kaliforniji, New Yorku, Washingtonu i drugim urbanim područjima. Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni su u nekim saveznim državama, ali većinom kao ispomoć.


Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden optužio je u utorak Donalda Trumpa da je Sjedinjene Države pretvorio u »bojno polje«.


»Neću manipulirati strahom i podjelom. Neću raspirivati mržnju«, poručio je Biden američkim biračima u svom govoru u Philadephiji, gradu kojeg prate stalni prosvjedi i nasilje.


Reuters


Kako se približavaju izbori, Trumpu opada podrška prema nekim nacionalnim anketama, ali analitičari upozoravaju da u ovoj fazi tim brojkama ne treba pridavati veću pažnju.


Neovisna autopsija


Već sedam dana u SAD-u traju nemiri zbog ubojstva crnca Georgea Floyda. Policajac bijelac, Derek Chauvin pritiskao mu je koljenom vrat gotovo devet minuta dok Floyd nije izdahnuo.


Neovisna autopsija, koju je zatražila Floydova obitelj, pokazala je da se muškarac ugušio.


Reuters


»Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo«, rekla je liječnica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je sudjelovala u izvođenju autopsije.


Chauvin je uhićen i optužen za ubojstvo trećeg stupnja. Otpuštena su trojica njegovih kolega umiješana u slučaj.


Foto galerija: Nastavljaju se prosvjedi diljem SAD-a Foto: Reuters


Minnesota je u utorak podnijela tužbu za kršenje građanskih prava protiv policije Minneapolisa, rekao je guverner Tim Walz.


»Biti crnac ne smije biti smrtna presuda«, rekao je Walz.


Pentagon rasporedio 1600 vojnika u okolici Washingtona


Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su »pojačane pripravnosti«, objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.


Reuters


»Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.«, priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman.


Kaže da su vojnici u »stanju pojačane pripravnosti«.


Nastavljeni su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.


Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile.


Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.


Reuters


Većina Amerikanaca podržava prosvjede, ne odobravaju Trumpove prijetnje


Većina Amerikanaca podržava prosvjede diljem zemlje zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda i ne odobravaju reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos.


Prema anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca »naklonjeno je prosvjednicima«, a 27 posto ih ne podržava.
Prosvjedi traju već tjedan dana, a izbili su zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda kojemu je policajac bijelac, Derek Chauvin pritiskao koljenom vrat gotovo devet minuta sve dok nije izdahnuo.


Većina, više od 55 posto Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsjednika na prosvjede, uključujući njih 40 posto koji to »snažno« ne odobravaju.


Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da prednost Joea Bidena nad Donaldom Trumpom iznosi 10 postotnih bodova, najviše otkad je Biden početkom travnja izabran za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima.


Republikanski predsjednik zaprijetio je raspoređivanjem američke vojske kako bi ugušio prosvjede, a Biden ga je u utorak optužio da je »pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova«.


Na izborima 3. studenog 47 posto birača planira glasati za Bidena, u usporedbi s 37 posto koji favoriziraju Trumpa.


Amerikanci su podijeljeni oko djelovanja policije. Prema anketi njih 43 posto vjeruje da policija obavlja dobar posao, a 47 posto njih s time se ne slaže.


Anketom je obuhvaćeno 1.004 Amerikanaca, a njihovi odgovori prikupljeni su online. Mjera preciznosti iznosi plus/minus četiri postotna boda.