Novi rok - svibanj 2019.

‘Nema uvjeta za slobodan prolaz’: Njemačka produžila granične kontrole na granici s Austrijom

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Ova odluka znači da će postojeće kontrole ostati na snazi do 11. svibnja. One su uvedene 2015. nakon što su stotine tisuća migranata ušli u Njemačku iz Austrije, ušavši prethodno u Europu preko Grčke i Bugarske i potom krenuvši dalje na zapad balkanskom rutom.LUXSEMBOURG – Njemačka će produžiti granične kontrole duž granice s Austrijom za dodatnih pola godine, objavio je u petak njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.


Odluka, koja se temelji na argumentu da je migrantima još uvijek lako kretati se između zemalja Europske unije i da nedostaju vanjske migracijske kontrole za cijeli blok, biti će formalno predstavljena Europskoj uniji kasnije tijekom dana.


“Još uvijek ne postoje uvjeti za uklanjanje unutarnjih kontrola”, naveo je Seehofer.
Ova odluka znači da će postojeće kontrole ostati na snazi do 11. svibnja. One su uvedene 2015. nakon što su stotine tisuća migranata ušli u Njemačku iz Austrije, ušavši prethodno u Europu preko Grčke i Bugarske i potom krenuvši dalje na zapad balkanskom rutom.


Iako su se zemlje članice EU dogovorile o otvorenim granicama u sklopu Schengenskog sporazuma, nekoliko njih je uvelo privremene granične kontrole otkako je 2015. buknula migrantska kriza kako bi smanjile imigraciju i smirile političke tenzije.


Europska komisija pokušava okončati granične kontrole unutar Schengenskog područja djelomice i tako što jača kontrolu na vanjskim granicama Europske unije.