Nova žarišta

Covid-19: Rekordan dnevni broj umrlih u Brazilu i Meksiku

Hina

REUTERS

REUTERS

Prema podacima brazilskog Ministarstva zdravstva drugi dan zaredom zabilježen je rekordan broj umrlih osoba kojih sada ukupno ima 32.548.RIO DE JANEIRO/MEXICO CITY Brazil i Meksiko zabilježili su u srijedu rekordan broj smrtnih slučajeva od posljedica bolesti Covid-19, kojih je u najvećoj zemlji Južne Amerike bilo 1349, a u srednjoameričkoj državi tek nešto manjih 1092.


Prema podacima brazilskog Ministarstva zdravstva drugi dan zaredom zabilježen je rekordan broj umrlih osoba kojih sada ukupno ima 32.548. U srijedu je zabilježeno 28.633 novih slučajeva zaraze pa je u Brazilu broj osoba kod kojih je ustanovljeno da su inficirane koronavirusom narastao na 584.016.


S novih 1092 smrtna slučaja u Meksiku, što je dvostruko više od prijašnjeg najvećeg dnevnog broja umrlih, broj preminulih od posljedica bolesti Covid-19 u toj je zemlji narastao je na 11.729.
U srijedu je meksičko Ministarstvo zdravstva zabilježilo i novi rekordni dnevni prirast zaraženih osoba sa 3912 novih slučajeva.


Time je broj zaraženih koronavirusom postao šesteroznamenkast i došao do 101.238, čime je Meksiko uz Brazil postao najveće žarište pandemije na američkom kontinentu.


Meksički pomoćnik ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell rekordne brojeve zabilježene u srijedu pripisuje boljem idendificiranju uzroka smrti kod pacijenata.


Novi podaci o broju umrlih i zaraženih će spriječiti ukidanje karantene za što se Meksiko pripremao, ali zemlja je trenutačno u ranijoj fazi pandemijske krivulje od susjednih Sjedinjenih Američkih Država iz kojih dolazi pritisak na vladu predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora za otvaranjem granica i trgovine kako bi se reaktivirali opskrbni lanci u kojima se obrću milijarde američkih dolara.