Promjene

Zaustavljena inozemna maturalna putovanja: Umjesto u Španjolsku, maturanti će u – Dubrovnik

Ingrid Šestan Kučić

Epidemija je uzela svoj danak, pa ove godine nema ništa od putovanja u Španjolsku ili Češku / Snimio VEDRAN KARUZA

Epidemija je uzela svoj danak, pa ove godine nema ništa od putovanja u Španjolsku ili Češku / Snimio VEDRAN KARUZA

Praksa riječkih srednjih škola pokazuje da ne postoji jedinstveno rješenje, jer je dio maturalaca do daljnjeg stavljen na čekanje do idućeg proljeća, dok se dio učenika odlučio za putovanje u HrvatskojRIJEKA  Drugi dio kolovoza i početak rujna godinama su tradicionalno termini masovnih odlazaka srednjoškolaca na maturalna putovanja i to bez iznimke izvan hrvatskih granica. Međutim, epidemija je i po pitanju maturalaca uzela svoj danak pa ove godine od masovnog pakiranja za odlazak u uvijek aktualnu Španjolsku ili Češku nema ništa. Planirana putovanja koja su se dogovarala prije izbijanja epidemije i trebala se realizirati upravo sada, stavljena su na čekanje do daljnjeg ili su pak učenici odlučili inozemnu destinaciju zamijeniti za domaću pa se najčešće u tom slučaju putuje po hrvatskoj obali. Međutim nisu svi oduševljeni zamjenom destinacije pa ipak u većoj mjeri maturalci još uvijek čekaju kraj bitke s epidemijom. Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba kaže da su rješenja kojima su maturanti pribjegli šarolika.– Ne postoji neko jedinstveno pravilo i primjeri su različiti. Ima situacija da su maturalna putovanja trebala biti realizirana u travnju, svibnju ili lipnju te su odgođena za rujan, a uglavnom je riječ o inozemnim putovanjima kao što je Španjolska. Neki su ta inozemna putovanja zamijenili domaćima, pa se putuje po Dalmaciji i Istri, a u nešto manjoj mjeri i u kontinentalnu Hrvatsku. To je sada sve na dogovoru između roditelja i putničkih agencija. Na njima je da nađu kompromisna rješenja kako bi svi bili manje na gubitku, a netko će sigurno na kraju i biti na gubitku, kaže Žgomba.


Činjenicu da ne postoji jedinstveno rješenje za realizaciju maturalca koji se trebao odviti u inozemstvu, pokazuje i praksa riječkih srednjih škola, jer dio maturalaca do daljnjeg je stavljen na čekanje i to sve do idućeg proljeća, dok se dio učenika ipak odlučio za putovanje u Hrvatskoj. Tako će dva razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića, kaže ravnatelj Henry Ponte, uskoro krenuti put Dubrovnika umjesto u planiranu Španjolsku, ali istovremeno učenici čak tri razreda još uvijek ne žele odustati od planiranog putovanja u Prag.
– Putnička agencija je ponudila promjenu destinacije i dva su razreda to prihvatila, dok tri razreda još uvijek čekaju. Iako trenutno nema zabrane putovanja u Prag, roditelji su protiv toga da se putovanje realizira sada te je odlučeno da će to biti za vrijeme zimskih ili proljetnih praznika. Škola će maksimalno što se nastave tiče ići na ruku, jer već je jedna generacija učenika zakinuta za nemogućnost proslave zadnjeg dana nastave. Nadamo se da ova generacija neće biti zakinuta i za maturalno putovanje, kaže Ponte.


Za razliku od GAM-ovaca, učenici Prve riječke hrvatske gimnazije trenutno ne žele čuti za opciju promjene inozemne destinacije za domaću, te još uvijek ne odustaju od odlaska u Španjolsku i Prag, a termin odlaska prolongiran je za travanj iduće godine. Ravnateljica Jane Sclaunich kaže kako će se u rujnu održati sastanak roditelja i predstavnika putničke agencije.


– Po tko zna koji put morat ćemo se ponovo sastati zbog iste teme. Ne očekujem da će sve proći bez problema, jer agencije traže da roditelji potpišu anekse ugovora za novi termin i da počnu uplaćivati, a travanj je još toliko daleko i sve je jako neizvjesno, ističe ravnateljica.
Slična situacija je i u Pridoslovnoj i grafičkoj školi, čiji ravnatelj Radenko Bradić kaže da među maturantima nije bilo interesa za promjenom destinacije i realizacijom putovanja u Hrvatskoj.


– Planirana putovanja odgođena su do daljnjeg. Interesa za putovanje u Hrvatskoj nije bilo i u dogovoru s putničkom agencijom odlučeno je da se čeka bolja situacija, a putovanje će se realizirati unutar nastavne godine. Učenicima ćemo omogućiti da se to ostvari u bilo kojem trenutku koji bude povoljan, bez obzira na nastavu, a naši su maturanti ove godine odabrali putovanje koje obuhvaća Slovačku, Poljsku, Češku i Mađarsku, zaključuje Bradić.