Epidemija

Vrtićko dijete u Zagrebu zaraženo koronavirusom, 16 odgojiteljica i 119 djece mora u izolaciju

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika. U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzetiGrad Zagreb oglasio se o informaciji da je u Zagrebu koronavirusom zaraženo dijete vrtićke dobi. Potvrdili su da je koronavirusom zaraženo jedno dijete iz zagrebačkog vrtića.


– Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika.


U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzeti, javljaju iz Grada Zagreba.


Stožer štiti anonimnost obitelji
Potvrđen je još jedan slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.


– Detektiran je još jedan bolesnik koji je bliski kontakt prethodno oboljelog, rekao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dr. Alemka Markotić dodala je da je sve što mogu reći da su obiteljski kontakti.


– Nećemo iznositi detalje da zaštitimo anonimnost obitelji, rekla je Markotić.


Ministar ističe da i dalje nemamo znakove lokalne transmisije, a da je pod nadzorom danas 5991 osoba.


Zaražen pripadnik HV-a


Brigadni general Boris Zdilar izvijestio je da je pod kontrolom situacija u vojarni u Zagrebu, u koju su došli epidemiolozi zbog dojave da je jedan vojnik bio u kontaktu sa zaraženom osobom.


– Imamo jednog pripadnika koji je zaražen, rekao je.


Pripadnik hrvatske vojske je među slučajevima koji su ranije potvrđeni.


Na pitanje o kažnjavanju muškarca koji je u zagrebačku dječju bolnicu u Klaićevoj, iz Nacionalnog stožera poručuju da je sučaj u postupku.


– Policija radi izvide, ali se oni ne završavaju zbog zdravstvenog stanja pacijenta, kazali su.


Bez okupljanja i u noćnim klubovima


Ministar zdravstva objavio je da će se i noćnim klubovima izdati preporuke da se odgode okupljanja na takvim mjestima.


Alemka Markotić kazala je da dnevno testira više od 100 uzoraka.


– Još uvijek se sve stiže testirati u vrlo kratkom roku kojeg se ne bi postidjela niti jedna suvremena zemlja. Svjesni smo da će biti veći priljev, od idućeg tjedna će biti u Zagrebu još dva punkta, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na zavodu Dr. Andrija Štampar, rekla je Markotić.


Gužve na granici


Na graničnom prijelazu Macelj tijekom dana su se stvorile velike gužve zbog pregledavanja putnika na granici. Iz Stožera poručuju da su putnicima koji čekaju upute dostavljene zalihe hrane i vode.


Dosad su u Hrvatskoj potvrđena 32 slučaja zaraze koronavirusom, a izliječena je jedna osoba. Predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je da od idućeg tjedna nastave neće biti u cijeloj zemlji.