Najavili

Veledrogerije od utorka stopiraju isporuku lijekova u tri četvrtine svih hrvatskih bolnica

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Riječ je o onim bolnicama koje svoja dugovanja nisu podmirile dulje od godinu dana. Druge mogućnosti, poručuju, nemaju nakon današnjeg fijaska razgovora s predstavnicima Ministarstva zdravstvaPredsjednik udruženja veledrogerija pri HGK Tomislav Kulić u Dnevniku N1 najavio je da veledrogerije već od utorka kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukciju za čak tri četvrtine svih hrvatskih bolnica.


Riječ je o onim bolnicama koje svoja dugovanja nisu podmirile dulje od godinu dana. Druge mogućnosti, dodaje Kulić, nemaju nakon današnjeg fijaska razgovora s predstavnicima Ministarstva zdravstva.


Dug bolnica prema dobavljačima lijekova iznosi 4,3 milijarde kuna, a dug ljekarni je samo tijekom ljeta skočio s 200 na 700 milijuna kuna. Veledrogerije ne prijete, ističe Kulić, već mjesecima upozoravaju na situaciju, a danas su izignorirani.
“Redukcije isporuke krenule su prije dva tjedna. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju podmirivati obaveze prema svojim dobavljačima”, objašnjava Kulić za Dnevnik N1.


Dodaje kako mjesecima upozoravaju na situaciju, apeliraju na hitno rješenje, a ništa konkretno im nije ponuđeno. Preostale zalihe lijekova veledrogerije će usmjeriti prema onima koji su bolje platiše.


Blokade već počele


Neke su veledrogerije već počele s blokadom. Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić potvrdio je za Dnevnik Nove TV da su tri od četiri veledrogerije stopirale isporuku lijekova bolnici, a sve što se uplati na račun bolnice ide za smanjivanje duga. Ravnatelj Bekić kaže da će bolnica tako moći raditi oko mjesec dana.


U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija također stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lijekova u vrijednosti 10.000 kuna traži uplatu od 20.000 kuna, a treća za istu vrijednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna, kazala je Novoj TV ravnateljica bolnice Vesna Bosanac.


Iz bolnice kažu da lijekova imaju za još otprilike dva tjedna.


Napustili sastanak s Ministarstvom zdravstva


Predstavnici veledrogerija u ponedjeljak su napustili sastanak u Ministarstvu zdravstva na kojem se trebalo dogovoriti rješavanje problema neplaćanja dugova bolnica za lijekove.


“Veledrogerije su napustile sastanak, dogovora nema. Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 posto tržišta mogu biti partner sustavu do visine od 2 milijarde kuna duga, uz uvjet da se dug ne povećava.


Dug bolnica je trenutno 4,3 milijarde kuna, ljekarni još 700 milijuna, dakle ukupni dug je pet milijardi kuna”, kazala je predstavnica veledrogerija Milka Kosanović.


Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako će se dijalog s veledrogerijama nastaviti, ali o konkretnim brojkama nije htio govoriti.


Nakon online sastanka s ravnateljima bolnica, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak zahvalio je Mariću što je ponudio sumu koja je u ovom trenutku jedina moguća.


“Treba zahvaliti veledrogerijama na partnerskom odnosu. No, trebat ćemo razgovarati nadalje i strpjeti se do rebalansa”, rekao je Capak.


On se nada da će se rebalansom osigurati nesmetana nabava lijekova u bolničkom sustavu.