Epidemija koronavirusa

Koronavirus u Hrvatskoj: Za sada imamo 19 novozaraženih, najviše njih u Zagrebu

Hina

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Najveći broj novih oboljelih je u Zagrebu, njih devet, tri su iz Osječko-baranjske, a dvije iz Zadarske županije. U još pet županija je po jedna novozaražena osobaU posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.


“Broj novooboljelih u RH u 24 satnom razdoblju je 19 čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2336”, priopćio je Stožer.


Najveći broj novih oboljelih je u Zagrebu, njih devet, tri su iz Osječko-baranjske, a dvije iz Zadarske županije.
Po jedna novoozaražena osoba je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Šibensko-kninskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji.


Do sada je testirano 72.746 osoba, od toga 268 u posljednja 24 sata. Trenutno je na bolničkom liječenju 9 osoba, a nema pacijenata na respiratoru. Ukupan broj ozdravljenih je 2142, a broj preminulih još uvijek je 107.


Stožer Osječko-baranjske dao nove preporuke


U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji tri su novoboljele osobe od koronavirusa. svi su kontakti ranije oboljelih, pa je u županiji trenutno 11 oboljelih osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.


Oboljele osobe imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju, a od početka pandemije u županiji su od koronavirusa ukupno oboljele 144 osobe, priopćeno je iz Stožera.


Epidemiolozi i dalje prikupljaju podatke o kontaktima novooboljelih, a trenutno se u samoizolaciji nalazi 88 osoba, od kojih je 48 stavljeno u samoizolaciju tijekom zadnja 24 sata.


Županijski Stožer civilne zaštite danas je izdao preporuku pružateljima socijalnih usluga, što se odnosi na privatne domove za starije, da i oni zabrane posjete i izlaske, kako štićenika tako i ostalih osoba koje dolaze u dom, rekao je načelnik Stožera Goran Ivanović.


U Stožeru podsjećaju kako su posjete u osječkom KBC-u Osijeku, našičkoj Općoj županijskoj bolnici i županijskim domovima za stare i nemoćne zabranjene od pojave novooboljelih na području županije.


Jedna novozaražena osoba u Koprivničko-križevačkoj


Podsjetimo, jedna novozaražena osoba registrirana je i na na području Koprivničko-križevačke županije, a riječ je o pacijentu koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”.


Iz županijskog Stožera civilne zaštite rekli su u nedjelju kako je taj pacijent prije daljnje medicinske obrade testiran na covid-19 te je nakon prvog negativnog nalaza ponovnim testiranjem potvrđen kao zaraženi.


“Pacijent je, zajedno s još četiri pacijenta koji su bili u bliskom kontaktu, zbrinut i premješten u izolaciju na Infektivnom odjelu koprivničke bolnice, sukladno protokolima i uputama koje propisuju parametre zbrinjavanja infektivnih pacijenata”, navode u Stožeru.


Međimurje ima novozaraženu osobu


Nakon 45 dana Međimurje ponovo ima osobu zaraženu koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite, a župan Matija Posavec opetovano je građane zamolio za oprez, a sudionike izbora da vode računa o epidemiološkoj situaciji.


U Međimurskoj županiji zaraženih koronavirusom nije bilo od 8. svibnja, a posljednju oboljelu osobu imali su 14. travnja.


Župan Matija Posavec naglasio je da su najduže odolijevali svim izazovima.


“Posljednjih dana imamo desetke novooboljelih u mnogim krajevima Hrvatske, a od jučer se tim krajevima pridružila i Međimurska županija. Riječ je o jednom pozitivnom nalazu mlađe osobe“, rekao je Posavec.


U samoizolaciji je 12 osoba, od kojih su šest osobni kontakti zaražene osobe te šest djelatnika u zdravstvenom sustavu.


Posavec je poručio kako je, unatoč jednom pozitivnom nalazu, epidemiološka situacija i dalje povoljna te nema panike, ali je građane zamolio za oprez.


Kako je ovo vrijeme pojačanih predizbornih aktivnosti, Posavec je apelirao na sve političke opcije i kandidate koji sudjeluju na izborima da vode računa o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.


Posavec o kampanji


“Ja ću osobno dati svoj doprinos pa ni na koji način neću sudjelovati u bilo kakvoj vrsti kampanje koja podrazumijeva neposredni kontakt, osim onog redovnog posla koji se mora svakodnevno obavljati”, poručio je župan.


S obzirom na aktualnu situaciju, županijski Stožer sastajat će se i donositi sve potrebe odluke, a načelnik Stožera Josip Grivec pozvao je građane da se pridržavaju svih mjera kako bi zaštitili sebe, a posebno rizične skupine građana.


“Svi smo se možda malo opustili, ali trebamo se pridržavati svih mjera“, poručio je Grivec.


Ne zna se kako se novozaražena osoba inficirala


Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal rekla je da za novooboljelu osobu ne mogu sa sigurnošću utvrditi gdje je došlo do infekcije.


“To potvrđuje da je virus kontinuirano prisutan među nama i da se moramo odgovorno u svakom času ponašati, vodeći računa da ne dođe do prijenosa virusa među populacijom“, naglasila je Payerl-Pal.


Zbog zaštite osobe nije iznijela podatke o spolu i dobi.


U Međimurju se prati i situacija iz Zadra, s teniskog turnira gdje se proširila zaraza, s obzirom da je predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Čakovčanka.


Od 9. lipnja međimurski Zavod za javno zdravstvo provodi molekularnu dijagnostiku, te je dosad testirano 14 uzoraka od kojih su svi bili negativni. Od ovoga tjedna uvodi se i serološka dijagnostika.


Čakovečka bolnica bez zabrane posjeta


Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak istaknuo je da prema novim naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čakovečka bolnica nije određena kao ona u kojoj bi bilo zabrane posjeta.


“Oni će se i dalje obavljati na ustaljeni način, jedan po jedan, na 20 minuta i uz obaveznu evidenciju i prolaženje epidemiološke trijažne stanice“, rekao je Novinščak i dodao da su na ulazu u bolnicu već ranije postavljene termovizijske kamere.


“Vezano uz novooboljelu osobu, šestero djelatnika koji su bili u vrlo kratkom kontaktu, uz zaštitnu opremu, stavljeni su u samoizolaciju – jedan liječnik, jedna spremačica, četiri medicinske sestre, odnosno tehničara“, kazao je.