Prikupljanje poena

Riječki Mostovac “kopipejstao” tekst inicijative o vrtićima, odgojiteljice traže ispriku

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U svojoj objavi obećaje nešto što će učiniti kad bude gradonačelnik, ne znajući da, sasvim slučajno, upravo u gradu u kojem on želi biti gradonačelnik i rješavati probleme, tih problema gotovo i nema, poručuju iz Inicijative SIDROInicijativa SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću traže javnu ispriku saborskog zastupnika Mosta Marina Miletića, koji je, poručuju, koristio tuđi rad u svrhu jeftinog prikupljanja političkih bodova.


“Tražimo da Most i zastupnik Miletić bez odgode prestane koristiti tekstove Inicijative odgojitelja SIDRO koje kopira, prepisuje i koristi bez dogovora s autorima, i još važnije, bez razumijevanja problema o kojima pišu.


Cijenimo interes svih struktura koje mogu doprinijeti boljim uvjetima boravka djece u vrtićima, no korištenje tuđeg intelektualnog rada u svrhu vlastite promocije, grubo prepisivanje bez suglasnosti autora, nedopustivo je, štoviše i utuživo”, poručuju iz Inicijative.

Kako bi održali svoju odluku o odvojenosti Inicijative odgojitelja SIDRO o odvojenosti od svake politike, dužni su, dodaju, javnost upoznati s današnjim događajem.


“Posljednjih dana mogli smo neke rečenice ili dijelove rečenica Inicijative SIDRO, objavljane na našim profilima društvenih mreža, čuti među ostalim i u Hrvatskome saboru, i to od osoba s kojima Inicijativa nema nikakve kontakte, koji nikada nisu pitali treba li pomoć, što mogu učiniti za odgojitelje.


No, sada je saborski zastupnik Mosta, Marin Miletić, učinio korak dalje, kopirajući s naše stranice tekst kao svoj, nastojeći sebi priskrbiti poneki bod, bez truda i rada. Ako je suditi prema njegovim komentarima na našu zamolbu da naše ”ukradene” tekstove bez odgode prestane koristiti kao svoje, zastupniku uopće nije jasno kakva inicijativa, što inicijativa, zašto inicijativa.


Nisu mu jasni problemi odgojitelja, ne zna da postoji inicijativa koja preko mjesec dana javno prenosi nezakonitosti s kojima se susreću odgojitelji diljem Hrvatske. Bez pitanja, bez odobrenja, štoviše bez ikakvog pokušaja suradnje ili nastojanja da sazna o čemu se radi, bez ikakvog interesa za situaciju o kojoj piše, gospodin Miletić prepisuje tekst i oznake (hashtag), intelektualno vlasništvo tisuća odgojitelja, koji preko mjesec dana svakodnevno rade na kampanji #odgojiteljnijeteta s ciljem da se problemi riješe”, pojašnjavaju u Inicijativi SIDRO.Smatraju da je u svrhu isključivo osobne promocije od riječi do riječi kopirao objavu koju je Inicijativa SIDRO jutros objavila.


“U svojoj objavi obećaje nešto što će učiniti kad bude gradonačelnik, ne znajući da, sasvim slučajno, upravo u gradu u kojem on želi biti gradonačelnik i rješavati probleme, tih problema gotovo i nema, odnosno značajno su manji i rijeđi u odnosu na neke druge županije, gradove i općine. No da je pitao, čitao i pratio, a ne samo prepisivao bez imalo pažnje, znao bi”, poentiraju u Inicijativi.


Budući da je Inicijativa SIDRO građanska inicijativa, a ne politička, budući da je sastavljena od članova različitih političkih opcija, izuzetno im je, ističu, važna odvojenost od bilo kakve politike, što ističemo u svakoj prilici.


“Prisvajajući naš intelektualni rad, bez obzira o kojoj je političkoj stranci riječ, radi se o gruboj uvredi svakog člana naše Inicijative, koji je istoj pristupio uvjeren da je inicijativa isključivo građanska, stručna i odvojena od politike.


Stoga tražimo javnu ispriku saborskog zastupnika Marina Miletića zbog učinjenog, tražimo da Most bez odgode prestane kopirati i koristiti tekstove Inicijative SIDRO, a ako doista žele pomoći, baš svi se mogu informirati, saznati za probleme i pokušati pomoći. Ne prepisivanjem, već konkretnim djelima”, zaključuju u Inicijativi SIDRO.