MORSKI RAJ

Raj dug dva kilometra: Posjetili smo plažu Straško na Pagu, jednu od najljepših na Jadranu

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ulaz na plažu odrasle osobe plaćaju 70 kuna, ali je zato parkiranje besplatno pa se ta investicija isplati ako ste na kupanju cijeli danNOVALJA – Imam problem s plažama. Na koju god dođem, ta mi je najljepša. Poslovni putevi i zadaci zacrtali su mi odlazak na jednu drugu plažu, ali sam spletom sretnih okolnosti došla na plažu Straško, koja je u sklopu istoimenog kampa na otoku Pagu u Novalji. I ostala cijelo popodne.


Straško? Kamp je dobio ime po plaži, ali nitko, ni najdomicilnije od domicilnog stanovništva ne zna zašto. Možda zato što je plaža strašno dobra i jedna mi je od favorita u mom moru »najboljih plaža«.
Ajme, divote!

Plaža je dugačka 2 kilometra i široka petnaestak metara, pa se i u špici svih prethodnih rekordnih turističkih sezona moglo naći mjesta za pozamašan ručnik za dvoje, na kojem ležiš sam, a da ti pritom nitko nije preblizu. A tek sad! Koronavirus učinio je svoje i Straško sad može biti i oaza za vukove samotnjake, iako je na plaži puno ljudi, jer 70 posto novaljskih turista je u kampu Straško.


No, prostranost plaže tirkiznog mora i biserno bijelih oblutaka sve to poravna i čini ti se da ste more i ti sami samcati.


Brojni zabavni sadržaji


Ulazak na plažu treba platiti 70 kuna, za djecu do 7 godina je besplatno, a za mališane od 7 do 12 godina ulaz se plaća 35 kuna. Ali je, zato, sve ostalo, osim ugostiteljskih usluga, na plaži besplatno. Prvo i osnovno – parkiranje, a besplatno parkiranje nadohvat ruke je jako važna stavka. Mnogima i presudna. Jer, ulazak na mnoge plaže je besplatan, ali je parkiranje 10 kuna po satu, pa ispadne na kraju još skuplje od ove opcije.


Ne treba spominjati da gotovo na svakom koraku Straško ima tuševe, besplatne, uredne sanitarne čvorove, kabine za presvlačenje, a od sadržaja, ako vam se samo ne leži, tu su škola ronjenja, jet ski, surfing, penjanje na stijenu, dječji bazen za školu plivanja, tereni za tenis i odbojku, najam bicikala…
Gosti kampa imaju besplatne ležaljke, a ostali, ako ih žele, moraju donijeti svoje, kao i suncobran.


Ali to ne treba biti problem, jer tu je električni automobil kojim će osoblje kampa besplatno prevesti ama baš svakoga, bilo da ga bole noge, nosi suncobran i ležaljku ili mu je tlaka hodati do plaže s ulaska u kamp.


Najveće ocjene

Pristup plaži – 10


Pristup moru – 10


Plaža – 10


Ugostiteljska usluga – 10


Sadržaji – 10


Parkiralište – 10


Čistoća – 10


Pridržavanje mjera zaštite – 10

Plaža je zapravo podijeljena tako da je na 50 posto pijesak, i tu su uglavnom obitelji s djecom, a preostali kilometar obložen je bijelim oblutcima i tu ćete naći mir, ako ste bez djece. Plaža ima plavu zastavu, licencirane spasioce, a nekoliko godina imala je i bijelu zastavu koja je znak čistog podmorja. Ni to nije sve – Straško ima i rampu kako bi i osobe s invaliditetom mogle uživati u moru. Tu su kajaci, daske za jedrenje…, a sigurno smo neki sadržaj i zaboravili.


Turisti zamjerki nemaju


Mladi Česi, Honza i Bara, već su drugi put u Strašku i na svako pitanje što im se najviše sviđa, odgovaraju nam – sve. Na pješčanom dijelu naišli smo na obitelj iz Njemačke – Nadin, Manuela i njihovu kćer Miju.


– Sve je prelijepo, nema puno ljudi, pijesak je mekan, more je čisto, prilaz u more savršen. Stvarno nemamo ni jednu zamjerku, kazali su nam.


Krenuli smo oko 7 sati iz Rijeke, vozili dva sata do Prizne, ali tamo nas je dočekala kilometarska kolona u redu za trajekt na Novalju, i propustili smo ga. Ukrcali smo se na idući, u Novalji odradili nekoliko poslova i već u 13 sati stigli na Straška.


Straško je odmah uklonio umor puta i ranog ustajanja, ali vrijedilo je i razmišljamo o tome da je dnevni odlazak u Novalju iz Rijeke na kupanje sasvim dobra opcija. Treba nešto goriva, povratna karta za trajekt je 200 kuna za automobil i dvije osobe, a ljepote i doživljaji plaže Straško isplate svaku lipu, i to momentalno. Dočeka te kristalno, tirkizno more, osjećaš se kao da si na osami, a zapravo su ti svi sadržaji nadohvat ruke.