Analitičari

Puhovski: ‘Restart koalicija ima 10, a HDZ 50 posto šanse da sastavi Vladu. 30-40 posto je šansa za nove izbore’

P. N.

Foto Marko Prpić / Goran Stanzl PIXSELL

Foto Marko Prpić / Goran Stanzl PIXSELL

Obojica očekuju dosta mali odaziv birača. Prije 20 godina izlaznost je bila 76 posto, a od tada stalno padaPolitički analitičari Krešimir Macan i Žarko Puhovski dali su svoje prognoze oko onoga što će se događati nakon izborne nedjelje, kada bi po zadnjim istraživanjima Restart koalicija trebala imati 56, HDZ 55, a Domovinski pokret 18 mandata.


“Znalo se da su li-la. Donedavno je Restart vodio, oni su počeli gubiti zadnjih 6-7 dana, njima će Možemo nešto oduzeti, ai stvari su otvorene, pogotovo što još imamo tri iz dijaspore gdje je gotovo sigurno 2 HDZ i 1 Škoro, to opet malo mijenja situaciju. Tu je i 8 manjinaca, za dvoje ne znamo kako su politički orijentirani. Grubo rečeno, 10 posto šanse da SDP formira Vladu, 50 posto šanse da HDZ formira Vladu, 30-40 posto šanse za ponavljanje izbora, to mi se čini kao realnost u ovom trenutku”, rekao je Puhovski u RTL Direktu.


Obojica očekuju dosta mali odaziv birača. Prije 20 godina izlaznost je bila 76 posto, a od tada stalno pada.
“Mislim da će oko 50 posto biti izlaznost. Možda padnemo ispod Srbije”, komentira Puhovski.


Macan drži kako će HDZ ipak biti relativni pobjednik, a Puhovski da će razlika biti iznimno mala, budući Restart koaliciji “o glavi radi Možemo!”. No misli da je katastrofalna odluka to što na izbore nisu išli sa dvije liste.


Macan podsjeća kako je Plenković rekao da Hrvatska mora do 15. kolovoza imati stabilnu Vladu.


“On će se pokušati blitzkrieg napraviti, odmah se dogovoriti, a ako ne, možda će prije ići na ponovljene izbore ako bude previše ucjene. Ovo je zadnji tjedan gdje svaki osmi birač odluči kome će dati glas, mi imamo neke trendove koji se prate. Možemo raste, Restart stoji, pitanje je što je s Domovinskim pokretom. Oni tvrde da rastu, a istraživanja pokazuju da padaju”, dodaje Macan za RTL