Ugledni pravnik

Preminuo je Josip Kregar

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kregar je rođen 1. siječnja 1953. godine u Ogulinu, a diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu u ZagrebuRedoviti profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i bivši saborski zastupnik Josip Kregar preminuo je u subotu ujutro u Zagrebu u svom domu u 67. godini života, navode mediji kojima je vijest o Kregarovoj smrti potvrđena iz kruga njegove obitelji.


Josip Kregar, bivši dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta, rođen je 1. siječnja 1953. godine u Ogulinu, diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je i doktorirao te godinama predavao sociologiju i sociologiju prava.


Bio je predstojnik Katedre za sociologiju od 1999. godine. U zvanje redovitog profesora izabran je 2001. godine. U dva je mandata od 2005. do 2009. godine obnašao dužnost dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu te člana Rektorskog kolegija.
Autor je i koautor preko stotinu objavljenih znanstvenih radova i knjiga te nekoliko knjiga političkih eseja, većeg broja zakona te Nacionalnog programa suzbijanja korupcije (2001. i 2006. godine), kao i strategije reforme javne uprave (2002. godine).


Bio je jedan je od izvršnih direktora poslijediplomskog studija Joint Master in European Integration and Regionalism, kojeg zajednički izvode Sveučilište u Barceloni, Grazu i Zagrebu te European Academy iz Bolzana i European Institute of Public Administration iz Luksemburga.


Josip Kregar predavao je na doktorskim studijima javne uprave u Ljubljani i Zagrebu.


Bio je i gostujući profesor na Sveučilištu u Grazu (1993) i Svaučilištu Yale (1996), boravio na više znanstvenih institucija izvan zemlje, a obnašao je i dužnost saborskog zastupnika u 7. sazivu Hrvatskoga sabora, od 2011. do 2015. godine.


Od 1998. do 2002. bio je predsjednik udruge Transparency International Hrvatska, a svojedobno je predsjedavao Upravnim odborom Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo.


Zasad nema informacija o uzroku smrti.


Sućut premijera


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u subotu sućut obitelji  sveučilišnog profesora Josipa Kregara poručivši da će biti pamćen kao istaknut i cijenjeni stručnjak i sveučilišni profesor, dekan Pravnog fakulteta te angažirani političar.


“Kao istaknuti i cijenjeni stručnjak i profesor svoje je znanje, osim studentima na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prenosio mnogim mladim naraštajima na europskim i svjetskim sveučilištima. Kao dekan Pravnog fakulteta te član Rektorskog kolegija pridonio je poboljšanju i jačanju znanstvenog i nastavnog rada fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu”, poručio je Plenković u priopćenju.


Istaknuo je kako je vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Josipa Kregara primio sa žaljenjem te je uputio iskrenu sućut njegovoj obitelji.


“Pamtit ćemo ga i kao zastupnika u Hrvatskom saboru te angažiranog političara i autora zakonskih prijedloga i drugih radova iz područja lokalne uprave i samouprave, borbe protiv korupcije i sukoba interesa te zaštite ljudskih prava”, dodao je.


Milanović: Jako će nam nedostajati


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u subotu sućut obitelji Josipa Kregara, koji je ujutro umro u Zagrebu, a kojega je naveo kao pravnika i sveučilišnog profesora, političara i analitičara koji nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.


“S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti Josipa Kregara, izražavam duboku i iskrenu sućut njegovoj obitelji”, poručio je Milanović na Facebooku.


Istaknuo je da Kregar kao pravnik i sveučilišni profesor, a pogotovo kao političar i britki analitičar društvenih i političkih događanja, nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.


“Godine našeg poznanstva uvjerile su me da u toj borbi nije poznavao kompromise, bio je pravnički čvrst u argumentima i ljudski iskren u namjerama. I uz sve što je napravio za svog života, jako će nam nedostajati njegova srčanost kojom je govorio i pisao do zadnjeg dana”, zaključio je predsjednik.


SDP: Čestit, korektan i skroman čovjek


Iz SDP -a su u subotu uputili sućut obitelji preminulog sveučilišnog profesora i pravnika Josipa Kregara, ističući da će ga se sjećati kao vrlo čestitog, korektnog i skromnog čovjeka koji je odgovorno i savjesno obnašao svaku svoju dužnost.


“Njegovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga. (…) Neka mu je laka zemlja”, poručili su iz SDP-a.


Sveučilišni profesor, dekan Pravnog fakulteta, bivši saborski zastupnik koji je u 7. sazivu sabora izabran na listi SDP-a te društveni i politički analitičar, preminuo je jutros u Zagrebu u svom domu u 67. godini života.


Iz SDP-a napominju da je posljednjih godinu dana Kregar obnašao dužnost predsjednika SDP-ovog Savjeta za politički sustav, sudjelujući u izradi brojnih zakonskih i programskih prijedloga stranke.