U 70. godini

Preminuo general bojnik Imra Agotić

Hina

General Agotić bio je među četiri generala bivše JNA koji su se prvi stavili na raspolaganje Franji Tuđmanu i krenuli u stvaranje Hrvatske vojske. Bio je pri zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ratni načelnik Zbora narodne garde

 Prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Imra Agotić umro je jutros u 70. godini u Zagrebu, na hitnoj u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.Široj javnosti postao je poznat kao glavni pregovarač s JNA 1991., zbog čega je i svjedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Imra Agotić rođen je u Gorjanima 12. siječnja 1943., završio je Vojnu akademiju i Školu narodne obrane, te magistrirao na FPZ-u u Zagrebu. Kao pukovnik JNA prelazi u Hrvatsku vojsku, u čijem je Glavnom stožeru od osnutka. Bio je sudionik pregovora o odlasku JNA iz Republike Hrvatske, te član Državne komisije za odnose s UNPROFOR-om. Radio je na osnutku te bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. 


 U kasnijim godinama obavljao je dužnost savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja, te za nacionalnu sigurnost.


Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Dobio je medalje Bljesak, Ljeto ’95. i Oluja