Jake sage MUP-a

Ministar unutarnjih poslova informirao javnost o broju policajaca i policajki u Hrvatskoj. U policiju je posljednjih godina uloženo 240 milijuna eura

P. N.

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Božinović je informirao o "velikim ulaganjima" u policiju. Do sada smo, rekao je, u policiju uložili 240 milijuna eura, a ulaganja su krenula s korištenjem europskih fondova,Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je na Dnevniku Nova TV povodom Dana policije i tom prilikom informirao da na dužnosti u Hrvatskoj trenutno imamo nešto više od dvadeset tisuća policajaca, od čega su 3854 žene, i 16.150 muškaraca.


Ovom prilikom Božinović je govorio i o plaćama u policiji.


– U više navrata smo vratili nepravedno oduzete koeficijente višoj i visokoj spremni, a u više smo navrata i dizali koeficijente srednjoj spremi, naročito u posljednje vrijeme. I dalje te plaće nisu dobre. Mi smo napravili shemu i sporazum koji smo potpisali sa sindikatima i sada se opet vode razgovori”, kazao je Božinović, dodajući kako su policajci i policajke zasigurno oni koji zaslužuju veće plaće.
Božinović je informirao o “velikim ulaganjima” u policiju. Do sada smo, rekao je, u policiju uložili 240 milijuna eura, a ulaganja su krenula s korištenjem europskih fondova,


– Imamo novi financijski okvir od 250 milijuna eura. Ovo smo sve iskoristili. Ovo ćemo iskoristiti do 2023. godine, kada nam se otvara još 250 milijuna eura, rekao je Božinović. U opremu i objekte Specijalne policije, napomenuo je, uloženo je 97 milijuna eura.


Nitko ne može znati sve


Novinare je interesiralo i ministrovo viđenje repova afere Janaf. Predsjednik Zoran Milanović, podsjetimo, rekao je da je njegov ministar policije Ranko Ostojić znao sve, dok je sam Ostojić ustvrdio da o svim istragama nije imao saznanja. Ministar Božinović pak kaže da se o tome može razgovarati tek na teoretskoj razini.


– Ono što je rekao bivši ministar Ostojić, to je ono što bi trebalo biti po zakonu. On je kazao nešto slično što sam i ja rekao. Informiraš u trenutku kad i tebe informiraju, a to je ključni trenutak, kad je sve pri kraju, rekao je ministar unutarnjih poslova. Mi moramo, dodao je, “odvojiti neke pojmove koji se često miješaju”.


– Postoji pojam izvida koji je tajan. Ukoliko se tijekom izvida skupi dovoljno dokaza za dovršenje krim istrage i podizanje kaznene prijave – to je proces, posao koji radi vrlo ograničen broj ljudi. Ni svi ljudi u kriminalističkoj policiji, DORH-u i USKOK-u o tome ne znaju, tvrdi Božinović te dodaje da sve ne zna niti njegov ravnatelj policije Nikola Milina. On sigurno, tvrdi Božinović, nema uvid u te izvide.


– Godišnje u prosjeku imate 50 tisuća kaznenih djela. To su tisuće i tisuće izvida koje provodi policija i nitko za sve to ne može znati. Milina mi dan ranije kaže da je dovršeno kriminalističko istraživanje i da će uslijediti uhićenje određenih osoba, objasnio je ministar unutarnjih poslova.