Koronavirus

Ljetni val epidemije dolazi na naplatu: Riječki epidemiolog objasnio zašto imamo sve više mrtvih od covida-19

Barbara Čalušić

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uz 280 novih slučajeva zaraze koronavirusom, Hrvatska je jučer zabilježila i šest smrtnih ishoda, a među njima su 74-godišnjakinja iz Primorsko-goranske županije i 60-godišnjakinja iz IstreRIJEKA – Uz 280 novih slučajeva zaraze koronavirusom, Hrvatska je jučer zabilježila i šest smrtnih ishoda od posljedica novog virusa. Među njima su čak dvije žene koje su preminule u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, 74-godišnjakinja iz Primorsko-goranske županije i 60-godišnjakinja iz Istre.


Činjenicu da Hrvatska posljednjih tjedan dana dnevno bilježi veći broj smrtnih ishoda nego u proljetnom valu epidemije zbog čega se broj osoba koje su kod nas umrle od koronavirusa od početka epidemije popeo na 236, glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a tumači kroz prizmu veće incidencije novih slučajeva koronavirusa tijekom kolovoza.


Prema njegovim riječima, smrtni ishod infekcije koronavirusom i dalje se najčešće javlja kao posljedica popratnih bolesti u osoba kojima je dijagnosticiran COVID-19.
– Stvar je u tome što je tzv. ljetni val epidemije koji se razbuktao u drugoj polovini kolovoza sada dovodi do posljedica i smrtnih ishoda. Naime, većina osoba s teškom kliničkom slikom relativno dugo boravi u jedinicama intenzivnog liječenja, na respiratoru i u teškom stanju.


Zato veći dnevni broj smrtnih slučajeva u ovom trenutku promatramo kao posljedicu veće incidencije novih slučajeva zaraze u kolovozu. Ako u predstojećem razdoblju incidencija bude niža, što se prema nekim pokazateljima može očekivati, za očekivati je i da će biti i manje smrtnih ishoda bolesti, objašnjava Rončević.


Jučer su u Hrvatskoj 293 pacijenta bila na bolničkom liječenju, od toga se na respiratoru liječilo 20 pacijenata. Osim u Rijeci, smrtni slučajevi zabilježeni su u Splitu, Dubrovniku, Vinkovicima i Osijeku, a riječ je većinom o osobama starije životne dobi.


U KBC-u Rijeka zbog infekcije koronavirusom na liječenju je 13 osoba. Na Klinici za infektivne bolesti liječi se 11 pacijenata, dok je u respiracijskom centru njih dvoje, od čega je jedan na respiratoru.


Iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a jučer su izvijestili o 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja šestero osoba su kontakti prethodno zaraženih, dvoje su povezani s već poznatim žarištima, a za preostalo troje epidemiolozi utvrđuju izvor i kontakte. Ozdravilo je 16 osoba te je PGŽ jučer bilježio 98 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji su 302 osobe. Na državnoj razini, aktivnih slučajeva je 2.103, dok je u samoizolaciji 8.505 osoba.


Prema kriteriju 14-dnevne incidencije novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska se i dalje nalazi u crvenoj zoni sa stopom od 81,8 na 100 tisuća stanovnika. Broj smrtnih slučajeva, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u istom se razdoblju u Hrvatskoj, pri čemu nisu uračunati jučerašnji smrtni slučajevi, popeo na 1,1 na 100 tisuća stanovnika. Hrvatska se s ovakvom stopom smrtnih ishoda nalazi na četvrtom mjestu u Europi, iza Rumunjske, Španjolske i Bugarske.


– Naša županija sa 60 novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u 14 dana još uvijek dobro stoji i ako se ovakav trend nastavi, ostat ćemo u žutoj zoni. Također, PGŽ i dalje dosta dobro stoji s brojem smrtnih ishoda, ističe Rončević.