Opreza nikad dosta

KORONA I TURIZAM Kako očistiti i dezifincirati apartman pred dolazak gostiju, što ako gost sumnja na zarazu?

Bojan Purić

Pojavi li se kod kojeg od gostiju sumnja u koronavirus, to na tel. 112 ili 113 treba prijaviti domaćin - vlasnik apartmana, a onda će biti organizirano uzimanje brisa, kako bi se utvrdila eventualna prisutnost virusaPomoć u slučaju pojave zaraze koronavirusom među gostima apartmana najavila je Turistička zajednica Lošinja na sastanku s iznajmljivačima apartmana i soba. Pripremljena su tri sastanka – nakon Malog Lošinja i Velog Lošinja, danas će se održati posljednji u Nerezinama, u hotelu Televrin.


Prema proceduri, pojavi li se kod kojeg od gostiju sumnja u koronavirus, to na tel. 112 ili 113 treba prijaviti domaćin – vlasnik apartmana, a onda će biti organizirano uzimanje brisa, kako bi se utvrdila eventualna prisutnost virusa.


S obzirom da prvi nalaz može biti nepouzdan, bit će obavljana po dva testiranja. Utvrdi li se da je gost zaražen, morat će ostati u apartmanu, iako postoji i mogućnost transporta u matičnu zemlju.
I domaćini, ako su bili u kontaktu sa zaraženim, morat će provesti četrnaest dana u samoizolaciji, najavila je epidemiologinja dr. Senka Stojanović, voditeljica lošinjske javnozdravstvene ispostave.


Ipak, naznačila je da će mnogo toga ovisiti o procjeni pojedinog slučaja – kako je kazala, »skakanje« na svaku prijavljenu povišenu temperaturu zakompliciralo bi rad.


Dezinfekcijske barijere


Dr. Stojanović preporučila je domaćinima da goste dočekuju noseći maske i rukavice, bez zagrljaja i ljubljenja, čak i kada je riječ o dugogodišnjim gostima s kojima su razvili prijateljske odnose. Savjetuje i postavljanje dezinfekcijskih barijera – osim tvorničkih, to mogu biti i dezinficijensom natopljeni ručnici na podu. Preporučljivo je i uklanjanje nepotrebnih tepiha, zavjesa, jastučića, a apartmane treba opremiti termometrima. Čišćenju treba pristupiti pažljivo – nošenjem maske i rukavica, a posteljinu je optimalno prati na 90 stupnjeva, ali najprije je potrebno dobro prozračiti prostor. Preporuča se i izbjegavanje korištenja sredstava za čišćenje raspršivačem, već ih treba nanijeti na krpe i tako čistiti površine.


Dr. Senka Stojanović upozorava lošinjske iznajmljivače / Foto: B. PURIĆ

Dr. Senka Stojanović upozorava lošinjske iznajmljivače / Foto: B. PURIĆ


Podrška TZ-a


Ukratko je okupljene iznajmljivače na ljetnoj pozornici malološinjskog kina Vladimira Nazora, uz međusobni razmak sjedilo ih je stotinjak – pozdravila gradonačelnica Ana Kučić, kazavši iznajmljivačima da neće ostati sami u ovoj neočekivanoj situaciji. Direktor Turističke zajednice Lošinja Dalibor Cvitković poručio je da će čišćenje apartmana u kojima je utvrđen koronavirus smjeti obavljati jedino za to ovlaštene tvrtke, na trošak TZ-a.


Doktorica Stojanović kazala je da i sama iznajmljuje apartmane, pa tako priželjkuje uspješnu turističku sezonu, ali istodobno upozorava na najgore moguće scenarije, za čije ostvarenje raste mogućnost dolaskom velikog broja gostiju iz drugih država na otok.


U rujnu akcija »ferry free«


Direktor Turističke zajednice Lošinja Dalibor Cvitković naglasio je da će se u oglašavanju potencirati otok kao oaza sigurnosti, s naglaskom na otočne otvorene prostore. Za turističke dolaske u rujnu najavio je akciju »ferry free«, sa spuštanjem cijena u apartmanskom smještaju za iznos povratne trajektne karte, pa će to onda Turistička zajednica refundirati iznajmljivačima.