Koronavirus

U Hrvatskoj više desetaka novih slučajeva: U PGŽ još šest oboljelih, u Zadru zaražen vozač s Adria Toura, u Đakovu dvoje djece iz vrtića časnih sestara

P. N.

Foto D. Puklavec PIXSELL

Foto D. Puklavec PIXSELL

U PGŽ potvrđeno je šest novih slučajeva - četiri od toga su kontakti već oboljelih, a dva su vezani za pomorce koji su se vratili kućiU Hrvatskoj je, prema neslužbenim informacijama N1 televizije, od jutros već potvrđeno novih 40-ak slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je preko polovice u Zagrebu.


NOVO! 12.24 Službeno je potvrđeno da je u  Splitsko dalmatinskoj županiji otkriveno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Obrađena su pak 133 testa.


Četiri novozaražene osobe s područja su Grada Splita, a jedna je s područja Makarske. Tri novozaražene osobe u Splitu kontakti su već zaraženih osoba, a za jednu osobu nije utvrđena povezanost s ranijim slučajevima zaraze. Novozaražena osoba s područja Makarske nalazi se u Zagrebu, a u Zagrebu je i testirana na prisutnost koronavirusa.
NOVO! 11.55 U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 12 je novoboljelih od koronavirusa, među kojima je i dvoje djece iz Đakova, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.


Načelnik Stožera Goran Ivanović rekao je na konferenciji za novinare kako je u protekla 24 sata analizirano ukupno 258 uzoraka, od 12 novopozitivnih osoba, osam je iz Đakova, i četiri iz Osijeka, a među oboljelih iz Đakova je i dvoje djece.


Trenutno je u županiji 79 oboljelih od koronavirusa. u protekla je dva dana na đakovačkom i osječkom području na testiranje uzeto više od 500 uzoraka, a testiranjem će biti obuhvaćeni svi koji su bili na krizmi prošle nedjelje u Đakovu, a krizmao ih je nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je pozitivan na koronavirus.


Iz toga kruga imamo već jednu pozitivnu osobu, ali nije u pitanju krizmenik, već osoba koja je sudjelovala u tome događaju, pojasnio je Ivanović.


NOVO! 10:38 – Novih slučajeva danas nema u Istarskoj, Ličko – senjskoj i Međimurskoj županiji.


NOVO! 9:42 – U PGŽ potvrđeno je šest novih slučajeva – četiri od toga su kontakti već oboljelih, a dva su vezani za pomorce koji su se vratili kući. Svi su bez simptoma i na kućnom liječenju u izolaciji, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Ukupno je u toj županiji u ovom trenutku evidentirano 20 osoba pozitivnih na Covid-19, svi su s blažim simptomima ili bez simptoma i na kućnom liječenju, kažu iz županijskog Stožera.


NOVO! 9:36 – Na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o vozaču koji je prevozio tenisače na prošlotjednom Adria Touru, priopćio je u petak Stožer Civilne zaštite Zadarske županije. U posljednja 24 sata testirano je 40 uzoraka, a u samoizolaciji je 175 osoba.


Policijski službenici PU zadarske obavili su 58 provjera propisane samoizolacije i evidentirali jedno kršenje te mjere.


NOVO! 9:33 – Dvoje djece iz vrtića kojeg vode časne sestre u Đakovu je pozitivno na koronavirus, javlja Index.


Sinoć je, pak, objavljeno kako u Zagrebu postoji 18 novih potvrđenih slučajeva i kako su izvor zaraze – narodnjački klubovi. Ta je brojka pridodana prethodno objavljenoj službenoj vijesti od 95 novozaraženih u Hrvatskoj tokom dana.


Znanstvenik prof. dr. Dragan Primorac, član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa jutros je u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska” izjavio kako postoje gotovo sve indicije da je postojeća varijanta koronavirusa slabija. Primorac je rekao da danas puno više znamo o virusu i puno smo sigurniji kako se ponašati.


– Prema brojnim pokazateljima – naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti – imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u periodu veljače, rekao je Primorac, navodeći kako je broj oboljelih na respiratorima u cijelom svijetu drastično smanjen.


– Naravno da nikome ne pada pamet, kad ima visoku temperaturu, da odlazi u kolektiv i širi bolest. Slično je s Covidom-19. Život mora ići naprijed, poručio je Primorac.


Rekao je i da nam je iznimno važno stanje u susjedstvu, te kako ipak sada ne treba zaustaviti ekonomiju i blokirati državu.