Nema ispričnica

Velika promjena za roditelje: ‘Strah više nije opravdanje za izostanak s nastave, vraćaju se normalna pravila’

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Subjektivni strah više nije opravdanje za izostanak s nastave, što znači da roditelji djece u nižim razredima mogu ispričati dijete do tri dana, a više od toga može opravdati samo liječnikNema razloga da djeca budu kod kuće. Svi učenici trebaju biti u školi, a za one koji ne dođu vrijedit će regulativa kao u normalnim situacijama, poručila je jutros ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, na press konferenciji o nastavku obrazovne reforme.


Subjektivni strah više nije opravdanje za izostanak s nastave, što znači da roditelji djece u nižim razredima mogu ispričati dijete do tri dana, a više od toga može opravdati samo liječnik.


Prema podacima MZO, na nastavu u prosjeku dolazi 85 posto đaka. Od petka više nema Škole na trećem, jer se obavezno gradivo iscrpilo i nema potrebe da se dalje održava, rekla je Divjak. Do kraja godine radi se ponavljanje i dopunjavanje, a to bi trebali odraditi nastavnici s djecom.
Najavljeno je uvođenje reforme u šk.god. 2020/2021. u 2, 3, 6. i 7. razrede, u 8. razrede u predmetima biologija kemija i fizika, u gimnazijama u 2. i 3. razred, a u strukovne škole u matematici, hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.


Za novu reformsku godinu nabavlja se još 109.885 tableta za učenike ii 26.755 laptopa za nastavnike, a za nove udžbenike osigurano je 170 milijuna kuna.