Epidemija

Capak izašao iz samoizolacije, pa objavio: Hrvatska danas ima 52 nova slučaja zaraze

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

U samoizolaciji je više od 4.000 ljudi. Dvije osobe su na respiratorimaŠef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izašao je iz samoizolacije pa na press konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite objavio da Hrvatska danas ima 52 nova slučaja zaraze koronavirusom.


Time je broj slučajeva od početka epidemije do danas u Hrvatskoj narastao na njih 2.777.


“U samoizolaciji je više od 4.000 ljudi. Dvije osobe su na respiratorima”, rekao je Capak.
Trenutno oboljelih u Hrvatskoj je 515, a još je 75 osoba na liječenju. U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.


“Nije potrebno ništa mijenjati”


Ocijenio je da je Hrvatska imala nekoliko dobrih tjedana, a da smo onda s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera opet došli do većeg broja novih slučajeva zaraženih.


“Onda je došlo Đakovo, ondje je također sve počelo s importiranim slučajevima. Poslije nam se javio Zagreb. No, situacija je pod kontrolom.


Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvo i turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve.


Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro mislim da nije potrebno ništa mijenjati”, rekao je Capak.


U Infektivnoj 30 hospitaliziranih


Šefica infektivne Klinike Alemka Markotić objavila je da imaju 30 hospitaliziranih osoba.


“Jedna je od danas na respiratoru. Stara je 83 godine i u stabilnom stanju. I drugi hospitalizirani su stabilno.


Jedan ima težu kliničku sliku, a ostali su blagi klinički oblici. Jedna je osoba otpuštena u zadnja 24 sata.


Dosta velik broj osoba je pregledan u protekla 24 sata. Sve držimo pod kontrolom. Na sreću, velik dio ljudi može doma sačekati nalaz. Većina ih ima vrlo blage simptome ili su bez simptoma. Situacija je stabilna”, ocijenila je Markotić.


Tko sve odsad može ući u Hrvatsku


Šef stožera Davor Božinović izvijestio je da je usuglašavanje o granicama u tijeku.


“U funkciji predsjedatelja vodili smo pregovore u ime Vijeća EU, procedura još uvijek traje, iako je već trebala biti gotova.


Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju doluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem.


Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije Enter Croatia.


Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga.


Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije Enter Croatia”, rekao je Božinović.


A tko onda ne smije ući iz BiH?


A tko onda ne smije ući iz BiH? Koje su bile epidemiološke koristi od ovih samo pet dana samoizolacije za osobe iz BiH. Što će biti s osobama koje su već ušle tih pet dana u samoizolaciju. Hoće li sada moći izaći iz samoizolacije?


“Kad je donesena ova odluka imali smo unos u našu zemlju importiranih slučajeva. Nije bila riječ da su strani državljani donosili ove slučjeve, već su hrvatski građani putovali i vraćali se zaraženi.


Kad smo se s time suočili donijeli smo odluke, a prva je mjera bila mjera samoizolacije, koja se mora primijeniti jednako za sve. Sad je situacija drugačija, nemamo importiranih slučajeva.


Sad smo imali iz BiH osam importiranih slučajeva, a od njih se sedmero zarazilo. Iz Srbije smo imali 22 importirana slučaja i 37 kontakata. Imali smo iz Slovenije 8 importiranih slučajeva, manji broj iz Austrije i Švedske.


Ako to sve skupa sagledamo u tom okviru onda je vrlo problematično sada donijeti odluku da građani Srbije mogu ulaziti u zemlje EU, a građani BiH iz koje je tri puta manje importirano slučajeva u Hrvatsku – ne.


Ovaj Stožer ima mogućnost revidirati odluke svakoga dana. Situacija se pogoršla u zadnjih 10-15 dana, jer smo svi počeli popuštati mjere i sada se virus lakše širi i svi imamo nešto veći broj slučajeva, ali na to se trebamo naviknuti.


Trebamo živjeti s koronavirusom među nama i držati se epidemioloških mjera.


EU još nije donijela odluku, mi smo sad to morali razmatrati. U svakom trenutku imamo mogućnost revidirati ovu odluku, koja je postavljena na kratki rok. Kontinuirano ćemo pratiti situaciju i vidjet ćemo što ćemo napraviti dalje oko toga.


Treba imati u vidu da su uz to vezane ogromne tehničke poteškoće. Morali smo riješiti situaciju s više od 1.000 maturanata koji pišu maturu u Hrvatskoj, a žive u BiH, da ne govorimo o svim drugim situacijama koje su bile.


Kad su svi ti argumenti stavljeni na stol i kad uzmemo u obzir što radi EU teško je donijeti epidemiološki utemeljenu odluku”, odgovorio je Capak.


Dodao je da će svi oni koji su opravdano u samoizolaciji ostati u samoizolaciji, dok oni koji su ovu mjeru dobili samo zato što su prešli granicu, više ne trebaju biti u samoizolaciji.


“Državljani Hrvatske s državljani EU, bez obzira gdje žive”


Članovi Stožera potom su upitani je li ova odluka donesena zbog izbora u Hrvatskoj, odnosno građana BiH koji glasuju u Hrvatskoj?


“Danas na razini ne samo Hrvatske, već i Europske komisije donose se rješenja za sljedeća dva tjedna, prije svega uvažavajućio epidemiološke kriterije, ali ne samo epidemiološke kriterije. Svjesni smo da na tom popisu država ima i Alžira i Ruande, a Alžir bilježi velik broj oboljelih u zadnje vrijeme.


Od prvog dana, kad govorimo o preporukama Europske komisije, državljani članica EU predstavljaju posebnu kategoriju, jer EU prije svega donosi odluke koje se tiču državljana članica EU”, pokušao je odgovoriti Božinović.


Pa dodao: “Državljani Hrvatske su državljani EU, bez obzira gdje žive”.


Tko onda stvarno ne može preko granice?


“Ne može svaka ona osoba koja ne ispunjava ove uvjete. Ne putuju sve osobe zato što imaju neodgodive sastanke, humanitarne potrebe, jesu li uplatili smještaj u hotelu. Nisu sve osobe koje putuju liječnici ili pripadnici civilne zaštite. Sve te druge osobe ne mogu ući u Republiku Hrvatsku”, rekao je Božinović.


Hoće li zatvarati noćne klubove?


Slovenci su rekli da Hrvatska ostaje na “zelenoj listi”, jer da je Hrvatska obećala zatvoriti Zrće i noćne klubove?


“Kad govorimo o noćnim klubovima, tu vodimo politiku već nekoliko dana, nakon što je utvrđeno da su noćni klubovi žarišta širenja infekcija, pogotovo u Gradu Zagrebu. Donijeli smo odluku da inspekcijski timovi Civilne zaštite s policijom obilaze noćne klubove.


U prvoj mjeri da vide da li se u klubovima pridržavaju mjera, a ako ne da o tome obavijeste nadležne institucije. Dosadašnje inspekcije u 245 noćnih klubova u RH utvrdile su prekršaje u 68 klubova, a najviše se odnose na preporuke održavanja fizičke distance i ograničavanja ukupnog broja posjetitelja.


Zasad su izdana usmena upozorenja i naloženo trenutno rješavanje kršenja tih mjera. Svugdje gdje se utvrdi ponavljanje prekršaja, a inspekcije su svakonoćne krenut će se prema djelovanju državnog inspektorata.


Stoga pozivam sve u djelatnostima za koje su propisane preporuke da ih se pridržavaju, jer ako se u klubu uoči ponavljanje prekršaja, morat će se posegnuti za drugim mjerama, a to nije nikome u interesu”, rekao je Božinović.


Dodao je: “Pratimo situaciju u noćnim klubovima i vidjet ćemo kako će se razvijati. Sinoć su 44 tima obilazila noćne klubove. Zatvaranje je uvijek opcija, ali pozivam sve koji žive od tih djelatnosti da poštuju mjere. U njihovom je interesu da nastave poslovati i da ne dođe do zatvaranja.


Živimo u novom razdoblju suživota s virusom, virus je tu. Možemo se puno lakše zaštititi i spriječiti širenje virusa ako poštujemo upute koje su izdane, od fizičke distance, održavanja higijene prostora nadalje.


Virus se može zaustaviti, pokazali smo u prvoj fazi da se to može dovesti do nule. Naravno da se situacija mijenja s otvaranjem granica. Možemo očekivati da se pojavljuju infekcije, koje se onda lokalno rješavaju, a da ostatak države nastavi živjeti koliko je to moguće u novom normalnom”, rekao je Božinović.


A zašto su to onda spominjali Slovenci kao dogovoreno?


No, Slovenija je jasno rekla da Hrvatsku ostavljaju na “zelenoj listi” samo zato što je Hrvatska rekla da će zatvoriti noćne klubove. Želi li Božinović onda reći da ne govore istinu?


“Ne mogu govoriti o onome što nisam čuo. Za klubove smo donijeli posebne preporuke i ako se popravi stanje, ako ne bude novih infekcija, nema razloga za zatvaranje. Ako se to bude ponavljalo, ako inspekcije uoče problem sigurno da je opcija zatvaranja na stolu”, rekao je Božinović.


Glasnogovornik slovenske Vlade je jasno rekao da je u jučerašnjem razgovoru slovenskog i hrvatskog premijera postignut dogovor da će Hrvatska zatvoriti noćne klubove i Zrće. Imate li o tome informaciju?


“Predsjednik Vlade sinoć na sučeljavanju je rekao da je razgovarao sa slovenskim premijerom, o tome ga nisam imao priliku upitati. Situacija na Zrću se prati i pretpostavljam da će iz općina na Pagu dati prijedloge županijskom i nacionalnom Stožeru.


Činimo sve da se gospodarske aktivnosti ne zatvaraju, ali kod svake odluke nam je na prvom mjestu zaštita zdravlja ljudi”, rekao je Božinović.


Hoće li raditi klubovi na Zrću ili ne?


Otvaraju li se onda klubovi na Zrću ili ne?


“U ovom trenutku to vam ne mogu reći. Kad smo donijeli odluku za klubove, nije bilo zapreka da klubovi rade. Hoće li se klubovi na Zrću otvoriti, pretpostavljam da u slučaju manifestacija koje okupljaju velik broj ljudi, mislim da ta slika za ovo ljeto ne bi bila realna”, rekao je Božinović.


Hrvati iz BiH bez samoizolacije jer su državljani EU


Božinović je upitan znače li njegove izjave o odluci EU to da čak i ako se ponovo uvede samoizolacija za ulaske iz BiH, oni državljani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo moći će i dalje prelaziti granicu slobodno, bez potrebe za samoizolacijom, zato što su državljani EU?


“Dobro ste shvatili. Hrvatski državljani u Irskoj, Crnoj Gori, gdje god bili s hrvatskom putovnicom su državljani EU”, odgovorio je Božinović.


U bolnici Merkur zaražena dva liječnika


U bolnici Merkur zasad su zaražena dva liječnika, rekao je Krunoslav Capak, odgovarajući na pitanja novinara.


“Epidemiološki izvid je u tijeku”, rekao je.