Iza zatvorenih vrata

Bivše saborske zastupnike Vlada zbrinula kao državne tajnike. Hrg je, recimo, dobio posao u MORH-u

Jagoda Marić

Foto Patrik Macek PIXSELL / Davor Kovačević

Foto Patrik Macek PIXSELL / Davor Kovačević

U velikom broju slučajeva riječ je o dosadašnjim tajnicima, a nova lica su većinom oni koji su u prošlom sazivu Sabora podržavali Plenkovićevu vladu, a sada nisu izborili mandatZAGREB – Dva mjeseca nakon što je potvrđena, druga Vlada Andreja Plenkovića jučer je potvrdila i države tajnike po ministarstvima, koji su zapravo drugi ljudi ministarstva po pojedinim sektorima kojima upravljaju. U velikom broju slučajeva Vlada je imenovanja odradila tako što je razriješila dosadašnje državne tajnike za pojedina pitanja i ponovo ih na četiri godine imenovala na tu dužnost.


Nova lica na tim dužnostima, upada u oči, zapravo nisu nepoznata nego je u velikim broju slučajeva riječ o bivšim zastupnicima koji su u prošlom mandatu podržavali Plenkovićevu Vladu. Na srpanjskim parlamentarnim izborima nisu izborili mandat, ili njihova politička opcija, što je slučaj s većinom novoimenovanih tajnika, nije prošla ni izborni prag, pa ih je sada Vlada imenovala za državne tajnike ili državne tajnice.


Tako je nekadašnja zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović postala državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova. Na izborima 2015. godine ona je u Sabor ušla na platformi HRID-a i Mosta, ali je na kraju završila u HDZ-ovoj saborskoj većini, a u konačnici je postala i članica stranke.
No, dok je Petrijevčanin Vuksanović članica HDZ-a, puno su zanimljiviji slučajevi novih državnih tajnika koji su kao zastupnici drugih stranka činili saborsku većinu u prošlom mandatu. Tako je novi državni tajnik u Ministarstvu financije nekadašnji HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj. On je bio u skupini HNS-ovih zastupnika koja je odlučila podržati Plenkovićevu Vladu nakon razlaza s Mostom, zbog čega je došlo do rascjepa »narodnjaka«.


Svoje mjesto među državnim tajnicima dobio je i Branko Hrg, koji postaje državni tajnik u Ministarstvu obrane. Hrg je inače nekada bio predsjednik Hrvatske seljačke stranke, ali je napustio tu stranku nakon što je ona prestala podržavati HDZ-ovu Vladu, pa je postao član Hrvatske demokršćanske stranke.