Borba protiv epidemije

Najgori dan od početka epidemije – 116 novozaraženih. Beroš najavio nove mjere. Slijedi i karantena po povratku iz nekih zemalja

P. N.

Vili Beroš / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Vili Beroš / Foto Igor Kralj/PIXSELL

S obzirom na epidemioošku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećni broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate.Hrvatska, kad je u pitanju broj novozaraženih osoba, danas ima ima najgore brojke od početka epidemije koronavirusa. Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 116 novozaraženih osoba. Dvije osobe su umrle.


U Hrvatskoj tako trenutačno imamo 1038 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-a 19. Na bolničkom liječenju nalaze se 104 pacijenta, a četiri pacijenta su na respiratorima.


 
Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo.


U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1722 u zadnja 24 sata.


 


Beroš najavio nove mjere


Da je broj novozaraženih najveći od početka epidemije još ranije je, nakon sastanka Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš.


Ministar zdravstva je stoga najavio uvođenje novih mjera.


“S obzirom na epidemiološku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećni broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Također se predviđa veći nadzor okupljanja kako ona ne bi postala izvorom zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana.”


“Razmatrali smo i situaciju na granicama. Ona je znatno poboljšana ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susjednim zemljama svakako ćemo povisiti kriterije za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana te izolacije koje će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja”, kaže Beroš.


Mjere će, istaknuo je ministar zdravstva, biti dostupne tijekom popodneva.


– Isto tako zbog sigurnosti u RH, a obzirom na komentare da bi se maske trebale više upotrebljavati, donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski, rekao je Beroš.


 


Najavio je da će biti donesena nova uputa oko uporabe maski u određenim djelatnostima za koje je procijenjeno da predstavljaju najveći rizik za širenje infekcije, poput ugostiteljstva i trgovine.


Nema restrikcija, već selektivnih mjera


No, novih restrikcija neće biti. “”Restrikcija nema, zabrana nema, poglavito ne generalnih. Ako ćemo ići u tom smjeru takve će mjere biti selektivne i ciljane”, poručio je.


Najavio je mogućnost povratka redovitih konferencija za novinare Nacionalnog stožera jer su one odigrale važnu ulogu u objektivnom informiranju građana. “Ako situacija to bude zahtijevala, a mislim da u ovom trenutku to zahtijeva, razmislit ćemo o vraćanju presica”, dodao je.


Andreja Ambriović Ristov iz Instututa Ruđer Bošković ocijenila je kako se poštivanjem svih mjera koje Stožer donese možemo vratiti na brojke od gotovo nula zaraženih.


“Virus je ostao isti, a samo odgovornim ponašanjem i smanjenim širenjem ćemo spriječiti da eventualno mutira”, kazala je Ambriović Ristov.