REAKCIJE

Bačić: Sabor i Vlada su ispravno postupali, nismo dvojili u odluku Ustavnog suda

P. N., Hina

Branko Bačić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Branko Bačić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

"Mi smo, kad kažem mi, mislim na HDZ i vladajuću većinu, onog trenutka kada se donijela odluka od strane ministra zdravstva Republike Hrvatske, da je u Hrvatskoj potrebno proglasiti epidemiju, bili svjesni da kao država moramo postupiti brzo", rekao je Branko BačićZAGREB – Predsjednik Kluba HDZ-a, Branko Bačić, komentirao je odluku Ustavnog suda o ustavnosti odluka koje je u vrijeme epidemije donio Nacionalni stožer civilne zaštite.


Kao prvu i najvažniju odluku Ustavnog suda, Bačić je okarakterizirao onu kojom je Ustavni sud utvrdio da su ustavni zakoni koje je Sabor donio na temelju članka 16 Ustava Republike Hrvatske, kojima je dao nadležnost Nacionalnom stožeru da propisuje mjere da bi se ograničilo i suzbilo širenje koronavirusa.


Ispravna odluka


“Ispravno je i Sabor postupio kad nije aktivirao članak 17 i da se odluke kojima bi se suzbijalo širenje bolesti donosi Sabor dvotrećinskom većinom. Naime, mi smo ocijenili da bi takav način postupanja Vlade Republike Hrvatske i Republike Hrvatske protiv epidemije bio neefikasan i ne bi se moglo promptno reagirati na dnevnoj razini u suzbijanju covida-19”, rekao je Bačić, izrazivši zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda, javlja N1.
Što se tiče odluke Stožera o zabrani rada nedjeljom, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, Bačić je rekao da će pričekati osam dana, kad očekuju obrazloženja te odluke pa će onda dati mišljenje.


Nisu ni u jednom trenutku dvojili da će Ustavni sud odlučiti da su odluke Nacionalnog stožera potpuno neustavne.


“Mi smo, kad kažem mi, mislim na HDZ i vladajuću većinu, onog trenutka kada se donijela odluka od strane ministra zdravstva Republike Hrvatske, da je u Hrvatskoj potrebno proglasiti epidemiju, bili svjesni da kao država moramo postupiti brzo, kako bismo spriječili širenje zaraze. U tom trenutku smo i sami vagali između članka 16, da Sabor Republike Hrvatske može zakonima ograničiti slobodu i kretanje građana, a s druge strane hoćemo li proglasiti članak 17, kojim bismo proglasili izvanredno stanje i da te iste odluke donosi Sabor dvotrećinskom većinom. Zbog brzine donošenja odluka odlučili smo da to treba ostati u okviru članka 16, i pokazalo se da je to ispravna odluka”, rekao je Bačić.


Peternel: Drugo nismo ni očekivali


Domovinski pokret u ponedjeljak je odluku Ustavnoga suda o ustavnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite ocijenio očekivanom s obzirom na to kako se biraju ustavni suci, a stožer je, ističu, političko tijelo koje je donosilo političke odluke temeljene na dnevnoj politici.


“Za nas je to u potpunosti očekivano s obzirom da znamo koji je sastav Ustavnoga suda i da znamo način na koji se Ustavni sud bira”, objavio je na Facebooku Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore, referirajući se na odluku Ustavnoga suda da Stožer nije prekršio ničija ustavna prava donošenjem niza odluka za vrijeme epidemije koronavirusa.


Peternel je istaknuo da se Ustavni sud bira usuglašavanjem u parlamentu dvije najveće stranke, koje biraju svoje kadrove i oni služe za zaštitu njihovih ključnih interesa. Da je Stožer političko tijelo, kaže, nedavno je  rekao i premijer Andrej Plenković “kada je utvrdio da je identificirao sve one koji ometaju, odnosno dovode u pitanje rad Stožera”.


“O radu Stožera možemo raspravljati jer on zadire u temeljna ljudska prava svih građana. Neke odluke nisu sporne, međutim, dosta je nekonzistentnosti i dosta je političkih odluka koje se temelje na dnevnoj politici, a ne na epidemiologiji. Tu onda nismo uopće začuđeni da je došlo do ovakve odluke, kad se sve skupa stavi u kontekst, sve to skupa smo i očekivali”, poručio je  Peternel.


SDP: Politika je utjecala


SDP je u ponedjeljak, vezano uz odluku Ustavnoga suda o ustavnosti rada Nacionalnog stožera civilne zaštite, upozorio da je odluka Ustavnoga suda donesena iza zatvorenih vrata, a ustavni suci sakrili se iza epidemioloških mjera kako građani ne bi čuli argumentaciju njihovih odluka.


“Odluka Ustavnoga suda kojom je rad HDZ-ova Stožera proglašen ustavnim donesena je iza zatvorenih vrata. Iako su raspravu mogli otvoriti za javnost da građani čuju što je suce navelo da donesu takvu odluku i kojim su se argumentima koristili, odlučili su se sakriti iza epidemioloških mjera kao opravdanja”, objavio je SDP na Facebooku referirajući se na odluku Ustavnoga suda da Stožer nije prekršio ničija ustavna prava donošenjem niza odluka za vrijeme epidemije koronavirusa.


SDP je istaknuo bojazan da će izjava premijera Andreja Plenkovića o tome kako su “oni koji žele minirati rad Stožera identificirani” ostati visjeti kao sjena sumnje da je politika utjecala na odluku Ustavnog suda, baš kao i na rad Stožera.