Solidni rezultati

‘Razlika se smanjuje’: Promet autocestama u Hrvatskoj manji je za 28 posto nego lani

Marinko Glavan

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELLOd početka godine do sada na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o.(HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb d.d. (ARZ) zabilježen je promet od dvadeset pet milijuna i 881 tisuću vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu nešto većem od milijardu i 230 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj vozila manji je za 28 posto, a naplaćena cestarina za 30 posto, potvrđeno je jučer iz HAC-a.


– Podaci za srpanj pokazuju da se ipak ona početna razlika iz, primjerice, svibnja (nakon popuštanja mjera ograničenja kretanja) smanjuje, tako da je promet u srpnju ove godine u odnosu na prošlu manji 24 posto, dok je to u svibnju bilo 40 posto.


Međutim, ako gledamo početak turističke sezone, kada je razlika u odnosu na prošlu godinu bila i 35 posto, vidljivo je da se u špici turističke sezone ipak smanjuje razlika u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna, navode iz HAC-a.
Podaci za protekli vikend govore da se razlika i dalje smanjuje. Tijekom vikenda, na svim autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a zabilježen je promet od 667.242 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 35.983.065,60 kuna bez PDV-a. U usporedbi s istim vikendom prošle godine, promet vozila manji je za 25 posto, a iznos naplaćene cestarine manji je za 30 posto.


– S obzirom na ograničenja uslijed situacije izazvane epidemijom COVID-19, podaci pokazuju da se promet povećava i vjerujemo da će se do kraja turističke sezone trend rasta nastaviti. U prilog tome sigurno ide i činjenica da je Hrvatska u ovo vrijeme epidemije dostupna turistima cestovnim putem, za razliku od nekih drugih turističkih destinacija koje su pretežito aviodestinacije, poručuju iz HAC-a.


Iako iz Hrvatskih autocesta ne navode razloge zbog kojih je pad prihoda veći od pada broja vozila, uzrok je prvenstveno odluka Vlade, odnosno Ministarstva prometa, da se ove godine ne uvodi sezonsko povećanje cijena od deset posto, kao i odluka o ukidanju naplate na Krčkom mostu.