Gospodarstvo

Hrvatska poduzeća imaju nezapamćeno loše rezultate: Pronašli smo ona rijetka kojima je u koronakrizi – svanulo

Branko Podgornik

Foto Pixsell

Foto Pixsell

U Podravci trljaju ruke, jer su im prihodi u prvom polugodištu porasli na 2,25 milijarde kuna, ili 4,9 posto. Jako je porasla prodaja mesnih proizvoda, jela i namaza, kažu u Podravci. No, povećana je i prodaja BelupaHrvatske kompanije imale su u prvoj polovini godine nezapamćeno loše rezultate. Zbog zastoja gospodarstva i putovanja smrknulo je turističkim i prometnim kompanijama kojima su prihodi pali i više od 80 posto, sudeći prema financijskim izvješćima na Zagrebačkoj burzi.


Brojna poduzeća pogođena su gubicima, a i bankama su srezani profiti. Sunce je svanulo samo malom broju firmi poput Podravke, čije proizvode i usluge ljudi troše kod kuće, dok im je kretanje ograničeno.


Rovinjska Adris grupa prijavila je potkraj prošlog tjedna gubitak od 45 milijuna kuna u prvom polugodištu, nakon što su joj ukupni prihodi smanjeni na 2,31 milijarde kuna, ili za 17 posto. U turističkom dijelu grupe prihodi su potonuli 77 posto, pri čemu grupa navodi da su osobito »pogođeni kongresni turizam i tržišta ovisna o avionskom prijevozu«.
Prihodi Maistre i hotela Hilton u Dubrovniku, primjerice, pali su 72 posto. Međutim, u prvih 20 dana srpnja stanje se popravilo, pa je u hotelima u Rovinju i kampovima ostvareno 57 posto od prošlogodišnjih noćenja, što je bolje od istarskog i hrvatskog prosjeka, kažu u Adris grupi.


Gubici Valamara


Poslovni prihodi porečke Plave Lagune, koja je bila zatvorena od ožujka do početka lipnja zbog otkazanih rezervacija turista, pali su na 77 milijuna kuna, pri čemu su se prihodi od noćenja strmoglavili 87 posto.


Zbog toga je ta grupa zabilježila gubitak od 207 milijuna kuna u prvom polugodištu, što je 158 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Dok kompanija ima više od 800 milijuna kuna kredita, uprava Plave Lagune tvrdi da je »financijska pozicija stabilna«, vjerujući u bolje dane i dodajući da je u prvoj polovini godine završila investicije u kamp Park Umag.


Najveća turistička kompanija Valamar u svom financijskom izvješću sramežljivo navodi da je u prvih šest mjeseci zabilježila »financijski rezultat« od »minus 76,5 milijuna kuna«. U tom razdoblju Valamarovi su se ukupni prihodi strmoglavili za 81 posto, na samo 134 milijuna kuna, jer su hoteli bili mjesecima zatvoreni.


Uprava, međutim, upozorava da je sačuvala radna mjesta. Valamar je skresao ovogodišnje investicijske planove i u dogovoru s bankama odgodio otplatu kredita u 2020. godini.


Posljedice pandemije pogodile su i Liburnia Riviera Hotele, kojima su noćenja srezana 85 posto, a prihodi 77 posto u odnosu na isto lanjsko polugodište. Prvih šest mjeseci završili su s gubitkom od 75,9 milijuna kuna.


Zbog obustave avionskih letova, kojih u travnju i svibnju gotovo nije ni bilo, Croatia Airlines prevezao je u prvoj polovini godine 331 tisuću putnika, ili 66 posto manje nego lani. Stoga su se prihodi kompanije više nego prepolovili, pa u prvih šest mjeseci iznose 336 milijuna kuna. Gubitak se istodobno udvostručio, s 89 na 173 milijuna kuna.


– Ni u idućim mjesecima, kada u normalnim uvjetima Croatia Airlines ostvaruje najveće priljeve, ne očekuje se veliki oporavak, priznaje Jasmin Bajić, predsjednik uprave nacionalnog zračnog prijevoznika, koji u svom izvješću upozorava da su i najveće svjetske zrakoplovne kompanije pale na koljena.


Vlada, prema izvješćima, traži partnera za dokapitalizaciju te firme. Gospodarski zastoj te moratoriji na kredite ostavili su posljedice i u najvećim bankama u Hrvatskoj.


Uz pad prihoda, Privredna banka Zagreb u prvom je polugodištu zabilježila dobit od 374 milijuna kuna, upola manju nego u istom lanjskom razdoblju. Zagrebačka banka je istodobno prijavila pad prihoda od 12,6 posto, na ukupno 2,38 milijardi kuna.


Smanjeni su joj prihodi od kamata, provizija i naknada, a morala je povećati i rezervacije, pa je prvo polugodište završila s neto dobiti od 775 milijuna kuna, što je pad od 38,6 posto, prema njezinom izvješću.


Odgovor na izazove


S druge strane, prehrambena industrija dobro je prošla tijekom ekonomskog zastoja. U Podravci trljaju ruke, jer su im prihodi u prvom polugodištu porasli na 2,25 milijarde kuna, ili 4,9 posto. Jako je porasla prodaja mesnih proizvoda, jela i namaza, kažu u Podravci.


No, povećana je i prodaja Belupa, odnosno farmaceutskih proizvoda, koji se danas traže više nego prije pandemije. Tako je neto dobit grupe Podravka u prvom polugodištu povećana na 162 milijuna kuna, što je 15 posto više nego lani.


– Uspjeli smo brzom transformacijom poslovanja odgovoriti na razne izazove te ostvariti rezultate na koje svi zajedno moramo biti ponosni, rekao je Marin Pucar, predsjednik Podravkine uprave, u povodu objave financijskog izvješća.


Atlantic grupi na čelu s Emilom Tedeschijem u prvom su polugodištu prihodi smanjeni na 2,5 milijarde kuna, odnosno 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Neto dobit pala je na 147 milijuna kuna, odnosno 31 posto. Kompanija, koja djeluje u brojnim državama, u svom izvješću daje do znanja kako je proljetos imala nevolja zbog blokade prometa.


Građani su više kupovali proizvode koji se konzumiraju kod kuće, a smanjili su potrošnju onih izvan kuće. S obzirom na uvjete, Atlantic grupa tvrdi da je postigla »odlične rezultate«. U zemljama u kojima posluje, kaže, darovala je 28 milijuna kuna za medicinsku opremu i borbu protiv virusa.


Ina doživjela težak udarac


Ina je doživjela težak udarac, dok su cijene nafte padale nezapamćeno nisko i dok je trajao zastoj u prometu. Ukupni prihodi naftne kompanije u prvom polugodištu pali su na 7,4 milijarde kuna, odnosno 27,5 posto, prema izvješću uprave. Dok je lani poslovala s dobiti, prvih šest ovogodišnjih mjeseci Ina je završila s gubitkom od 965 milijuna kuna.


Hrvatskom telekomu ukupni prihodi smanjili su se na 3,49 milijardi kuna, ili za 5,4 posto, dok je neto dobit kompanije pala 28,5 posto, na 313 milijuna kuna u prvom polugodištu.