MEĐUDRŽAVNI DOGOVOR

Započinje cjelovita obnova spomen-groblja u Kamporu. U projektu sudjeluje i Slovenija

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Ekipa stručnjaka iz Slovenije stiže unutar mjesec dana kako bi izradila nacrt za projekt obnove i uređenja, nakon čega će Grad Rab raspisati javni natječaj za izbor izvođača radovaRAB – Unutar narednih mjesec dana na Rab će doći ekipa stručnjaka iz Slovenije čiji će zadatak biti izmjera i izrada nacrta za projekt obnove i uređenja spomen-groblja koncentracijskog logora Kampor, koji će obuhvatiti građevinske, konzervatorske i hortikulturne radove. Izradi nacrta prethodit će međusobna razmjena postojeće dokumentacije, a nakon što nacrti budu izrađeni, Grad Rab raspisat će javni natječaj za izbor izvođača radova. Najprije bi se obnavljali prioritetni dijelovi, poput sanacije središnjeg obeliska. Radovi će biti konzervatorsko-restauratorski, odnosno treba sačuvati što više autentičnih detalja, a što je bio uvjet da suglasnost za ovaj zahvat na kompleksu u Kamporu da Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, koje je od 2013. godine nadležno za obnovu spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.


Dogovoreno je to na radnom sastanku hrvatskih i slovenskih stručnjaka i predstavnika nadležnih institucija održanom na poziv Grada Raba, a s ciljem da se postigne međudržavni sporazum koji je temelj za ovaj posao i krene s konkretnim aktivnostima kako bi se projekt obnove nastavio i u razumnom roku priveo kraju, s obzirom na to da se ove godine obilježava 80. obljetnica oslobođenja ovog koncentracijskog logora.


Zahtjevan projekt


Riječ je o zahtjevnom projektu u koji Grad Rab kao vlasnik kompleksa, uz potporu Ministarstva kulture i medija proteklih nekoliko godina konstantno ulaže u održavanje i uređenje, prije svega iz poštovanja prema svim nevinim žrtvama logora Kampor i njihovim obiteljima, ali i zbog njegove povijesne i umjetničke vrijednosti.
Denis Deželjin, pročelnik Upravnog odjela Ureda grada, investicija i razvoja ukratko je prezentirao dosad poduzete korake Grada kao i trenutno stanje spomen-groblja, koje se, pored potrebe za opsežnijim zahvatima obnove, konstantno održava urednim i reprezentativnim za posjetitelje.


– Grad Rab je kroz protekle tri godine na poziv Ministarstva kulture i medija RH za predlaganje programa javnih potreba u kulturi redovito prijavljivao radove na obnovi groblja. U okviru Programa očuvanja i zaštite nepokretnih kulturnih dobara, u skladu s projektom sanacijskih radova Vojno grobišče – spomenski park Kampor koji je izradila tvrtka Ambient iz Ljubljane 2019. godine, saniran je dio nagnutog i puknutog zida na ulazu u groblje, izrađena i ugrađena na pripadajuća mjesta 51 nova spomen-pločica te izvađeno i popravljeno 214 oštećenih spomen-pločica, kasnije vraćenih na odgovarajuće pozicije. Bitno je spomenuti kako je oko svih dosadašnjih aktivnosti vezanih za spomen-groblje Kampor Grad u kontaktu s Logorskim odborom Rab – Gonars, uključujući njihovu suradnju u prikupljanju točnih podataka o imenima žrtava na obnavljanim spomen- pločicama. U dosadašnje radove uloženo je oko 50.000 eura, a na ovogodišnji Javni poziv Ministarstva Grad Rab je prijavio nastavak sanacijskih radova s naglaskom na sanaciji oštećenja na obelisku, kazao je Deželjin.


Pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Lillian Stošić u ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek dala je ruku suradnje i punu podršku u daljnjim naporima pri obnovi, i što se tiče birokratske i financijske podrške. I ove godine iz državnog proračuna osigurano je 24.000 eura u ovu svrhu, uz mogućnost dodatne participacije prema potrebi, te je ujedno najavljen sastanak s ministricom krajem mjeseca.


Dvije obljetnice


Prof. Miljenko Domijan, dugogodišnji glavni konzervator na državnoj razini, inače Rabljanin, izrazio je zadovoljstvo zbog suradnje prije svega struke te naglasio kako je sastanak već veliki iskorak za stvaranje administrativnog okvira nakon čega će se krenuti u realizaciju ovog dragocjenog projekta kojemu zajednički pristupaju dvije države te kazao kao će, s obzirom na to da se ove godine obilježava okrugla 80. obljetnica oslobođenja koncentracijskog logora Kampor, biti to idealna prigoda da se najavi početak zahtjevnijeg dijela planiranih radova obnove.


Grad Rab je popravio 214 oštećenih spomen-pločica / Foto: S. DRECHSLER


Zadovoljstvo zbog upućenog poziva na suradnju te svega do sada učinjenog po pitanju održavanja spomen-groblja, istaknuo je i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Gašper Dovžan.


– S obzirom na to da je upravo broj slovenskih žrtava najveći, i jednoj i drugoj strani cilj je u što kraćem roku i na najbolji mogući način projekt privesti kraju, što će jedino zajedničkim djelovanjem, uz objedinjena financijska sredstva, biti moguće, kazao je Dovžan, ističući kao je Vlada Republike Slovenije odlučna u namjeri da se nastavi suradnja na zajedničkoj obnovi kompleksa, uz njihovu stručnu i financijsku podršku, a napomenuo je i zanimljivu činjenicu da se ove godine obilježava godina slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara koji je projektirao spomen-groblje Kampor pa je stoga, pored 80. obljetnice oslobođenja logora, ova godina idealna za najavu početka opsežnijih radova, pored pojedinih manjih zahvata koje će biti moguće realizirati i ranije.


Uz slovenskog veleposlanika na sastanku u Rabu bili su i ministar savjetnik Gregor Štajer, predstavnici Zavoda za kulturnu baštinu Slovenije na čelu s generalnim direktorom Jernejem Hudolinom te Sektora za vojna groblja pri Ministarstvu obrane na čelu s direktoricom Vlastom Vivod.


Mjesto za učenje novih generacija

Na sastanku je zaključeno kako je ovaj tragičan događaj iz zajedničke povijesti na određeni način povezao dva naroda u smislu da ih je zajednički zadužio, u ime svih nedužnih žrtava fašističkog terora i očuvanja sjećanja na njihovu žrtvu, kao i poštovanja prema njihovim obiteljima kojima je ovo spomen-groblje mjesto na kojemu mogu posjetiti svoje pokojne.


– Počašćen sam što imam priliku surađivati na projektu koji je puno više od projekta rekonstrukcije i sanacije spomen-groblja. Antifašizam treba živjeti svakodnevno, mržnja prema bilo kojem obliku različitosti treba postati nepoznanica, a ovo je jedan od načina kojim se temeljne životne vrijednosti prenose na nove generacije u cilju istrebljivanja mržnje i nehumanosti, poručio je domaćin sastanka, rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.