DSHV

Za vojvođanske Hrvate poruke iz Srbije u povodu Oluje jednostrane su i prijeteće

Hina

»Zaglušujuće je ovih dana bilo u Srbiji od poruka koje ne samo da ne pridonose normalizaciji, nego i straše! Ujedno, brine to što gotovo nije bilo umirujućih izjava drugih aktera. DSHV je odlučio dostojanstvo šutjeti! U protivnom, opet bismo bili žrtve«, napisao je na svojemu »Twitter« nalogu ŽigmanovSUBOTICA Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je u utorak da je stranka odlučila šutjeti u povodu obilježavanja obljetnice akcije »Oluje« u Srbiji da »opet ne bi bili žrtve« te da prijeteće poruke i uvredljivi iskazi spram Hrvata onespokojavaju njezine pripadnike.


»Zaglušujuće je ovih dana bilo u Srbiji od poruka koje ne samo da ne pridonose normalizaciji, nego i straše! Ujedno, brine to što gotovo nije bilo umirujućih izjava drugih aktera. DSHV je odlučio dostojanstvo šutjeti! U protivnom, opet bismo bili žrtve«, napisao je na svojemu »Twitter« nalogu Žigmanov.


Objašnjavajući za hrvatske medije u Vojvodini tu izjavu, predsjednik DSHV-a je rekao da se »iz godine u godinu osnažuju narativi od strane predstavnika vlasti koji govore o isključivoj krivici jedne strane, a ne govori se o tome što je prethodilo Oluji, niti se spominju stradanja građana Srbije hrvatske nacionalnosti nakon Oluje«.
»Ove godine to je, čini mi se, vrhunilo! Drugih glasova, bilo od strane političkih takmaca, nevladinih organizacija ili intelektualaca, gotovo da nije bilo, što dodatno onda onespokojava Hrvate u Srbiji«, poručio je Žigmanov.


U govorima i izjavama, dodao je, previše je strasti, prijetećih poruka i uvredljivih iskaza, što zacijelo ne pridonosi daljnjoj normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske.


»Takva atmosfera negativno će se, bojim se, odraziti i na budući društveni položaj Hrvata u Srbiji, što će dodatno otežati ostvarivanje prava i artikuliranje naših interesa«, zaključio je.


U Vojvodini je u prethodna dva dana održano više manifestacija u organizaciji državnih institucija i nevladinih institucija, kao i pravoslavne crkve, na kojima se oštrom retorikom osuđivala hrvatska vojno-redarstvena akcija Oluja.


Državni kabelski distributer »Pošta NET« je kao i ranijih godina 5. kolovoza, na teritoriju Subotice, ugasio reemitiranje prvog programa HRT-a u vrijeme kada je ova medijska kuća prenosila svečanost proslave obljetnice i emitirala emisije o »Oluji«.


Ni ovoga puta na njihovim službenim stranicama nije bilo službenog obrazloženja takva postupka.