IZNENADNA ODLUKA

Vrhovni sud prijavio Ivana Turudića za povredu Kodeksa sudačke etike, razlog su njegovi susreti s Mamićem

P. N.

Ivan Turudić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ivan Turudić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast, priopćili su iz Vrhovnog sudaS Vrhovnog suda je priopćeno da predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je dana 14. veljače 2024. uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike.


“Zbog interesa javnosti priopćavamo sljedeće:


Predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je dana 14. veljače 2024. uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Naime, prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike.
Napominjemo da je proces izbora Glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Međutim, sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće)”, stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno s Vrhovnog suda.


Iako je njegovo imenovanje već prošlo  Sabor i to je riješeno pitanje, sve dok ne istekne mandat Zlate Hrvoj Šipek i Turudić ne postane šef DORH-a, on je i dalje sudac i podliježe pravilima koja svi suci moraju poštovati. To je i osnova za prijavu Vrhovnog suda.


Ta prijava formalno ne mora biti prepreka za imenovanje Turudića, ali je nona otegotna i neugodna okolnost.


Kakav god bude epilog izvjesno je da će potez Vrhovnog suda izazvati dodatni negativni publicitet za stranke na vlasti, prije svega HDZ i premijera Plenkovića, kao i dati novi zamah svima koji se glasno protive Turudićevom imenovanju, počev od predsjednika RH Milanovića te niza oporbenih stranaka.