UHIĆENJE DIREKTORA JANAFA

Ukinut saborski imunitet trojici saborskih zastupnika, Draženu Barišiću (HDZ), Vinku Grgiću (SDP) i Draženu Puljašiću (HDZ)

P. N.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Odluka o Barišiću i Grgiću je povezana sa zajedničkom akcijom policije i USKOK-a vezano uz malverzacije u tvrtci Janaf zbog kojih je uhićen šef Janafa Dragan KovačevićSaborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) skinulo je u četvrtak imunitet te dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za saborske zastupnike Dražena  Barišića  (HDZ), Vinka Grgiću (SDP) i Darka Puljašića (HDZ).


Zahtjev MIP-u za Barišića i Grgića poslalo je Državno odvjetništvo RH nakon što je ranije danas u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a vezano uz malverzacije u tvrtci Janaf, uhićen šef Janafa Dragan Kovačević.


Predmet interesa DORH-a su i dva saborska zastupnika Barišić i Grgić.


Mandatno imunitetno povjerenstvo donijelo je jednoglasnu odluku.


Odluka je povezana sa zajedničkom akcijom policije i USKOK-a vezano uz malverzacije u tvrtci Janaf zbog kojih je uhićen šef Janafa Dragan Kovačević i još 12 osumnjičenika.
“Pretpostavljam da ćemo svi biti za skidanje imuniteta jer je to uobičajena praksa, ali moram istaknuti jednu činjenicu, da ovo nije izdvojen slučaj, nego je postala nažalost praksa nakon Josipe Rimac.


Sad imamo drugu trakavicu, radi se opet o članovima HDZ-a ali i da se radi o članu druge najveće oporbene stranke, SDP-a. Ovo nije izoliran slučaj, nego se radi o ustaljenoj praksi. Zanima me kako će Andrej Plenković reagirati na ovo, hoće li kao Poncije Pilat oprati ruke ili će prihvatiti odgovornost”, kazao je Hrvoje Zekanović na sjednici Povjerenstva.


Također je donesena i odluka o skidanju imuniteta i trećem zastupniku, HDZ-ovom Darku Puljišiću, a riječ je o sasvim drugom slučaju koji nema veze s današnjim uhićenjima.


Zahtjev za skidanje imuniteta Draženu Puljašiću, gradonačelniku Požege, DORH je zatražio zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. zbog krivotvorenja poslovne isprave i subvencijske prijevare. Postupak je u tijeku, on je već prije dao iskaz i cijelo vrijeme je na slobodi. Imunitet mu se sada skida, jer ga je stekao u međuvremenu kao saborski zastupnik.


Sve ovo je u skladu s praksom da se u pravilu uvijek udovoljava zahtjevima DORH-a za ukidanje imuniteta saborskim zastupnicima.