Izbjegavajte vikanje

Tri pravila koja će vam pomoći da vas djeca uistinu slušaju i poštuju

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Ako ne pokažete poštovanje prema svojoj djeci, bit će teško natjerati ih da vas slušaju.

Slušaju li vas vaša djeca kad ih prvi put zamolite da nešto učine? Ako ne, možda ćete morati nastaviti čitati. Djeca će vas uistinu slušati kada postoji međusobno poštovanje između vas i njih. Slušat će vas kad znaju da kad nešto kažete, to i mislite.


Otkrijte tri savjeta koja će vam pomoći da vas djeca slušaju i poštuju.


Pokažite međusobno poštovanje


Možete natjerati djecu da slušaju zahtijevanjem autoriteta i vladanjem željeznom šakom, ali po koju cijenu? Možete vikati i vrištati kako biste svoju djecu primorali na pokornost i poslušnost, ali pod koju cijenu? Trošak će biti vaš odnos s djetetom na duge staze, jer će se u njima stvarati ogorčenosti.


Ako ne pokažete poštovanje prema svojoj djeci, bit će teško natjerati ih da vas slušaju. Oni mogu poslušati, ali ako se ponašate kao tiranin koji zahtijeva da djeca rade ono što kažete jer ste vi glavni, tada vodite izgubljenu bitku. Temelj vašeg odnosa mora početi s poštovanjem. Uzajamno poštovanje je temelj svakog odnosa, uključujući odnos roditelja i djeteta.


Izbjegavajte vikanje


Kada su vikanje i dominacija temelj veze, tada će se u djetetu razviti skrivena struja ogorčenosti. Nitko se ne želi osjećati potlačenim, niti se želi osjećati da je manje vrijedan od druge osobe.


Dajte djetetu do znanja da ga cijenite kroz interakcije s poštovanjem. Vi ste još uvijek roditelj, ali možete biti roditelj i navesti svoju djecu da slušaju kroz interakciju s poštovanjem. Kada koristite zahtjevne, autoritarne roditeljske metode, potkopavate svoj odnos s djetetom i vjerojatno će se pojaviti ogorčenost.


Izbjegavajte vikanje kako biste stekli poštovanje od svog djeteta. Ako se vratite vikanju, vrištanju i postavljanju zahtjeva, tada potkopavate svoju sposobnost da dugoročno steknete poštovanje svog djeteta.


Koristite Zlatno pravilo


Poštovanje se temelji na zlatnom pravilu: ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se prema tebi ponašaju. Ako želite da vas dijete poštuje, morate se i prema njemu odnositi s poštovanjem. To znači da razgovarate s djetetom ljubaznim, iskrenim i pažljivim tonom. Doduše, ovo nije lako kada se vaš četverogodišnjak baca u trgovini, a vi imate još mnogo poslova koje trebate obaviti, obaveza i nemate dodatnog vremena. Roditelju je potrebna vježba bez vikanja i pojačanih emocija.


Samo smo ljudi i ljutimo se na svoju djecu. Međutim, moramo imati na umu da oni uče, a mi imamo daleko više godina prakse u tim stvarima. Moramo ostati hladni i zadržati autoritet tijekom roditeljstva, piše Life Hack.


Kako želite da se s vama razgovara kada imate loš dan i osjećate se kao da se raspadate? Tako biste trebali razgovarati sa svojim djetetom koje se slomilo i očito ima loš dan. Ljubaznost, ljubav i poštovanje, u kombinaciji s autoritetom, stvorit će odnos u kojem će vas dijete slušati i poštivati. Ponašajte se prema njima onako kako želite da se prema vama ponašaju.