Glas koji vodi

Bogat program za Dan sestrinstva u Rijeci

Sanja Gašpert

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Na sam Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, na Korzu će biti organizirana edukacija i podjela promidžbenih zdravstvenih materijala, a u Gradskoj vijećnici održana tribina »Znanost u sestrinstvu«RIJEKA – Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja pod geslom Sestrinstvo – Glas koji vodi, a ovogodišnja tema je »Uložite u sestrinstvo i poštovanje prava osiguravanja globalnog zdravlja«.


Danas početak


Trodnevni program obilježavanja, uz brojne prigodne aktivnosti s ciljem prezentacije i popularizacije suvremenog sestrinstva kao profesije, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora – Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci u suradnji s KBC-om Rijeka, Domom zdravlja Primorsko-goranske županije, Thalassotherapijom Opatija, Medicinskom školom Rijeka te uz potporu Grada Rijeke.


– Medicinske sestre nezaobilazan su dio zdravstvenog sustava, a svoj značaj i ulogu posebno su pokazale za vrijeme epidemije koronavirusa, kada su znatno pridonijele smanjenju smrtnosti od bolesti COVID-19. Upravo je Rijeke imala najmanju smrtnost od koronavirusa u Hrvatskoj. Temelj svake profesije je znanost, a sestrinstvo je dosta zanemareno, pa ćemo se zato ovaj tjedan posebno posvetiti znanosti, kazala je prof. dr. sc. Daniela Malnar, dekanica Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci.
O samom programu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva govorila je doc. dr. sc. Sandra Bošković, pročelnica Katedre za sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, koja je istaknula da je tema programa »Znanost u sestrinstvu«.
– Program počinje u utorak, 10. svibnja u 12 sati na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci uz Dane karijera i predstavljanje potencijalnih poslodavaca zdravstvenih ustanova studentima i učenicima sestrinstva i primaljstva, odnosno KBC-a Rijeka, Doma zdravlja PGŽ-a i Thalassotherapije Opatija, nakon čega slijedi druženje studenata s učenicima Medicinske škole Rijeka pod nazivom »Studirati na FZSRI«. Dan kasnije, 11. svibnja, također od 12 sati, na našem fakultetu najavljena je podjela diploma 3. generacije polaznika Cjeloživotnog obrazovanja stjecanja kompetencija iz enterostomalne terapije prepoznat od strane Svjetskog udruženja enterostomalnih terapeuta kao jedinstven program u Hrvatskoj. U četvrtak, 12. svibnja, na sam Međunarodni dan sestrinstva, od 10 do 15 sati na štandovima na riječkom Korzu bit će organizirana edukacija i podjela promidžbenih zdravstvenih materijala građanima Rijeke, a u 14 sati u Gradskoj vijećnici najavljena je zdravstvena tribina »Znanost u sestrinstvu«, istaknula je dr. Bošković.


Dva razreda


Novinarima se obratila i Saša Uljančić, prof. reh., mag. med. teh. iz Medicinske škole u Rijeci, koja je istaknula da škola ove godine obilježava 75 godina školovanja medicinskih sestara u gradu te da je riječ o najvećoj srednjoj školi u Primorsko-goranskoj županiji, ali i jednoj od najvećih strukovnih škola u Hrvatskoj.


– Upravo su u tijeku upisi, ove godine imat ćemo dva razreda medicinskih sestara, ali i još nekoliko atraktivnih zanimanja, rekla je Uljančić.


​Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja PGŽ-a Rozmari Tusić, mag. med. sestra, istaknula je da se medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja puno educiraju te kako sve medicinske ustanove u županiji izuzetno dobro surađuju, dok je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Talassotherapije Opatija Marica Komosar-Cvetković, mag. med. ses., svim medicinskim sestrama čestitala njihov dan te kazala da i medicinske sestre u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju želju za školovanjem i edukacijom, kao i profesionalnim napretkom, što im je i omogućeno.


Izložba uniformi medicinskih sestara i tehničara

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Rijeka Snježana Juričić, dipl. med. sestra, najavila je od sutra, 11. pa do 15. svibnja izložbu uniformi medicinskih sestara i tehničara koja će biti postavljena u Izlozima Grada Rijeke.


– KBC Rijeka poželjan je poslodavac koji ujedno pruža razne vrste edukacije, prima, ali i daje znanja. U riječkom KBC-u deset posto djelatnika su medicinski tehničari koji jednako tako nalaze svoje mjesto u sestrinstvu, uglavnom biraju hitni trakt, dijalizu i psihijatriju, a imamo i dvije primalje muškog roda. Na ovoj izložbi predstavit ćemo primjer nekadašnje uniforme, ali i jednu modernu mušku uniformu, kazala je Juričić