Tomislav Ivković

Trener nogometaša Intera se još uvijek nada: “Pobjeda nad Rijekom podigla bi nam apetiti i dala nadu…”

Davor Petrović

Tomislav Ivković/Foto PIXSELL

Tomislav Ivković/Foto PIXSELL

Volio bih da pobijedimo Rijeku, pa da vidimo što će se onda dogoditi. Opet, bio sam uvjeren i da možemo pobijediti Lokomotivu... - kaže IvkovićZAPREŠIĆ  Današnji suparnik Rijeke je svoj zadnji bod u ovoj sezoni osvojio prije točno 23 tjedna, to pod ravnanjem već odavno bivšeg trenera Željka Petrovića. Doduše, u tom razdoblje ulaze i dva mjeseca prisilne stanke zbog pandemije koronavirusa, no ostaje činjenica da je Inter u zadnjih 12 utakmica zabilježio isto toliko poraza.


Slamku spasa Zaprešićani su pokušali uhvatiti prije dva i pol mjeseca, kada je klupa povjerena starom liscu Tomislavu Ivkoviću, koji je uspio konsolidirati momčad. Međutim, tada im je i Fortuna okrenula leđa. Na primjer, u prošlom kolu, pri rezultatu 1:1 na gostovanju kod Lokomotive, kapetan Intera Komnen Andrić nije se najbolje snašao u jednoj od onih situacija koje se kolokvijalno nazivaju »mrtva šansa«.
Tu utakmicu u Kranjčevićevoj Zaprešićani su odigrali vrlo dobro, ali na kraju ih je skupo koštala ta prilika i pad koncentracije u završnici. Naime, primili su golove u 89. i 90. minuti i ostali kratkih rukava, iako su zaslužili barem bod. Opet, Ivkovića je taj nastup uvjerio da njegova momčad još uvijek može zagorčati život suparnicima u zadnja tri kola, počevši od Rijeke.


– I s Osijekom smo imali dobrih situacija za poentiranje, ali lopta, jednostavno, nije htjela u gol. Komnen nije igrao skoro godinu dana zbog ozljede, i to se mora osjetiti. Međutim, on je igrač velike kvalitete i sigurno će zabiti koji gol u zadnje tri utakmice sezone. Nalazimo se u teškoj situaciji, ali nećemo se predati unaprijed – kaže Ivković.
Koliko vam je teško motivirati momčad u takvim okolnostima?


– Iako čudno zvuči, to mi je najmanji problem. Što se tiče rada, discipline i volje na treninzima, dečki zaslužuju svaku pohvalu. Ne treba im veći motiv od utakmice sa suparnicima kalibra Lokomotive ili Rijeke. To je prilika da naši igrači pokažu koliko vrijede.


U goste vam stiže suparnik koji je do prošlog kola, kada je pobijedio Dinamo, osvojio dva boda u pet kola. Kako vam izgleda Rijeka?


– To je kvalitetna momčad s raskošnim igračkim kadrom. Iako je u tom trenutku iza Rijeke bio taj negativan niz, uopće me nije iznanadila ta pobjeda nad Dinamom. Takva izdanja su za mene normalna, to je standard na koji nas je Rijeka naviknula u proteklih nekoliko godina.


No, vjerojatno ste vidjeli neke stvari koje bi vašoj momčadi mogle dati priliku za uspjeh?


– Naravno. To je logično, zar ne? Mi u svakoj utakmici nastojimo pobijediti, bez obzira na to protiv koga igramo. Samo, sve ovisi o tome koliko ti suparnik dozvoli da se razmašeš. Rijeku maksimalno respektiramo, ali idemo u borbu do zadnje minute, iako će nam zbog žutih kartona nedostajati Damir Grgić i Josip Mitrović.


Vaša momčad ima sedam bodova manje od Istre 1961, koja u zadnja tri kola igra s Osijekom, Dinamom i Rijekom. Vjerujete li da Inter to može stići?


– Ne odlučujemo sami o svojoj sudbini. Da ne ovisimo o rezultatima drugih klubova, možda bismo mogli razgovarati na taj način, ali u nogometu nema planiranja. Naravno, eventualna pobjeda nad Rijekom bi nam podigla apetit i dala nadu. Osim toga, nije da mi imamo lakši raspored od Istre 1961. Volio bih da pobijedimo Rijeku, pa da vidimo što će se onda dogoditi. Opet, bio sam uvjeren i da možemo pobijediti Lokomotivu. U svakom slučaju, svi naši igrači su svjesni da igraju za individualnu promociju i žele pokazati svoj maksimum.