Incident u Poljskoj

Traje izvanredni sastanak NATO-a oko događaja u Poljskoj. Rusi hvale “suzdržanu reakciju Amerikanaca”

Hina

REUTERS

REUTERS

"Svjedoci smo još jedne histerične, pomahnitale rusofobne reakcije, koja se nije temeljila na stvarnim podacima", rekao je PeskovIzvanredna sjednica NATO-ovih veleposlanika na kojoj će se razgovarati o padu rakete u Poljskoj, za koju se ne zna odakle je ispaljena, počela je u srijedu ujutro u sjedištu Saveza u Bruxellesu, rekli su diplomati.


Informacija o sjednici kojom predsjeda glavni tajnik Jens Stoltenberg objavljena je u utorak navečer. “Važno je utvrditi sve činjenice”, rekao je glavni tajnik u vezi sa smrtonosnom eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Ukrajina optužuje Rusiju za taj izgred, a Moskva je odbacila odgovornost ustvrdivši da je eksplozija provokacija Zapada.


Poljska vojska u stanju pripravnosti


Poljska vojska je u srijedu bila u stanju pripravnosti dan nakon pada rakete na selo blizu granice s Ukrajinom. Poljski predsjednik Andrzej Duda istaknuo je da u ovom trenutku “nema jasnog dokaza” o tome odakle je ispaljena raketa “vrlo vjerojatno ruske proizvodnje”. “Vodi se istraga”, rekao je, istaknuvši da je riječ o “izoliranom” izgredu.
“Postoji velika vjerojatnost da smo sučeljeni s posljedicama ruskog djelovanja. Te posljedice, prvi put od početka rata (…) Poljska osjeća na svojoj koži jer su poginuli poljski građani”, istaknuo je u srijedu Pawel Jablonski, zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, za agenciju PAP.


U selu Przewodowu, gdje je raketa ubila dvoje ljudi, redarstvene snage su podigle ogradu oko zone njezina pada, izvijestio je AFP. Policijske sirene odjekuju dok kiši iz sivih oblaka.


Zapadne zemlje su nakon incidenta pružile potporu Poljskoj, a američki predsjednik Joe Biden je ocijenio da je raketa “vjerojatno nije ispaljena iz Rusije”, već postoje indicije da je riječ o ukrajinskoj raketi sustava protuzračne obrane.


Podoljak: Treba kriviti Rusiju


Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je u srijedu da jedino Rusiju treba kriviti za “incidente s projektilima” u ratu koji vodi protiv njegove zemlje.


Mihajlo Podoljak priopćio je to nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da projektil, koji je usmrtio dvije osobe u Poljskoj, vjerojatno nije ispaljen iz Rusije.


“Po mom mišljenju, potrebno je držati se samo jedne logike. Rat je započela i vodi Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim projektilima. Rusija je pretvorila istočni dio europskog kontinenta u nepredvidivo bojno polje”, rekao je Podoljak.


“Namjera, sredstva izvršenja, rizici, eskalacija – sve je to samo Rusija. I ne može biti drugog objašnjenja za bilo kakve incidente s projektilima”, dodao je.


Dvije osobe poginule su u poljskom žitnom pogonu blizu ukrajinske granice u utorak dok je Rusija raketirala Ukrajinu.


Zatvaranje neba


“Kada agresorska zemlja izvede namjeran masovni raketni napad na cijeli teritorij velike zemlje na europskom kontinentu sa svojim zastarjelim sovjetskim oružjem (rakete klase X), tragedija se prije ili kasnije dogodi i na teritorijima drugih država”, navodi Podoljak u priopćenju.


“Štoviše, ruski projektili ili njihovi dijelovi više puta su padali u granične zone. Ne vidim ni najmanji smisao da se odstupa od ove jednostavne logike – samo je Rusija svojim raketnim napadima kriva za prijetnje i ekscese u drugim zemljama”, rekao je Podoljak.


Podoljak je još na Twitteru objavio da je vrijeme da Europa “zatvori nebo” nad Ukrajinom. “Nema potrebe tražiti izgovore i odgađati ključne odluke”, dodao je.


Rusi: Nismo gađali blizu granice


Rusija je u srijedu priopćila da je eksploziju u Poljskoj u utorak izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane, te da ruski raketni udari u Ukrajini nisu bili bliže od 35 km od poljske granice.


Moskva je priopćila da nema nikakve veze s eksplozijom u kojoj su poginule dvije osobe. Kremlj je optužio neke zapadne zemlje, posebno Poljsku, da su “histerično” reagirale na incident, ali je rekao da su Sjedinjene Države i predsjednik Joe Biden pokazali suzdržanost.


“Fotografije olupine pronađene u selu Przewodowu objavljene uvečer 15. studenog u Poljskoj nedvosmisleno su identificirane od strane stručnjaka ruske obrambene industrije kao elementi protuzračne navođene rakete S-300 sustava protuzračne obrane ukrajinskih zračnih snaga”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.


Nije bilo moguće neovisno provjeriti slike ili identifikaciju.


Histerična rusofobna reakcija


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su brojne zemlje dale “neutemeljene izjave” o umiješanosti Rusije “bez da su imale pojma što se dogodilo”.


“Svjedoci smo još jedne histerične, pomahnitale rusofobne reakcije, koja se nije temeljila na stvarnim podacima”, rekao je Peskov novinarima.


“Ovakva burna reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti s prosudbom, izjavama koje mogu eskalirati situaciju. Pogotovo u ovako ključnim trenucima”, rekao je.


Peskov je rekao da je Biden pokazao “suzdržanost” u svom odgovoru na eksploziju. U svojim prvim komentarima o incidentu, Biden je rekao da prve procjene pokazuju da je malo vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije.


“Još jednom vas želim pozvati da obratite pozornost na prilično suzdržanu reakciju Amerikanaca, koja je u suprotnosti s apsolutno histeričnom reakcijom poljske strane i niza drugih zemalja”, rekao je Peskov.


“Zašto se to dogodilo? Vjerojatno biste trebali postavljati pitanja Varšavi i tražiti od poljskih dužnosnika da budu suzdržaniji, uravnoteženiji i profesionalniji kada govore o tako osjetljivim i potencijalno opasnim temama.”


Ukrajinska raketa


Izvor iz NATO-a rekao je da je Biden obavijestio G7 i NATO partnere da je eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska raketa protuzračne obrane.


Upitan jesu li dužnosnici Rusije, Sjedinjenih Država i NATO-a tijekom noći razgovarali preko telefonske linije za hitne slučajeve osmišljene kako bi se spriječila nuklearna eskalacija, Peskov je rekao da mu nije poznato da je bilo ikakvih poziva.


Predsjednik Poljske, članice NATO-a, rekao je ranije da Varšava nema konkretne dokaze za utvrđivanje tko je ispalio projektil koji je pogodio poljski teritorij nekih šest km od granice s Ukrajinom.


Rusko ministarstvo obrane također je priopćilo da nije gađalo Kijev tijekom jučerašnjih opsežnih napada. Novinari Reutersa u gradu su u utorak izvijestili o raketnim napadima, uključujući na stambene zgrade, i nestanku struje u gradu u nekim od najtežih napada u devetomjesečnom sukobu.