Nova odluka

Stožer od ponoći produljuje postojeće mjere, ali uz dvije izmjene. Jedna je posebno važna za PGŽ

P. N.

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Stožer sada eksplicitno definira da se za te događaje, ako lokalni stožeri donesu strože odluke, primjenjuju one koje vrijede na nacionalnoj raziniDanas istječu aktualne epidemiološke mjere koje je Stožer propisao do 15. srpnja, a Nacionalni stožer već je donio odluku po kojoj se sve postojeće produljuju za još 15 dana.


Prema pisanju portala Index, dodaju se još dvije manje izmjene – prva se promjena odnosi na uvođenje covid-potvrda za autoškole, a drugom se definira kakve mjere mogu biti propisane za profesionalne umjetničke izvedbe i programe.


Prema novoj odluci Stožera, autoškole mogu teorijski dio i satove vožnje održavati bez ograničenja, ako polaznici, predavači i instruktori posjeduju EU digitalne covid-potvrde. Dakle, oni s covid-potvrdama moći će uživo slušati teorijski dio, ne samo online, a na satovima vožnje više neće morati nositi maske niti će imati druga epidemiološka ograničenja. Što se profesionalnih umjetničkih izvedba i programa, kinoprojekcija i izložba u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, Stožer sada eksplicitno definira da se za te događaje, ako lokalni stožeri donesu strože odluke, primjenjuju one koje vrijede na nacionalnoj razini.
“… za profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima ne mogu se propisivati strože epidemiološke mjere od mjera propisanih ovom Odlukom. Ako je posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima određena stroža epidemiološka mjera od mjera propisanih ovom Odlukom, primjenjuje se ova Odluka”, stoji u izmjenama i dopunama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama koja vrijedi od ponoći do 31. srpnja.


Podsjetimo, Primorsko-goranska županija je uvela covid-potvrde za sva događanja iznad 20 ljudi, a ranije je sve manifestacije na kojima se ne provjeravaju covid-potvrde obustavila Zadarska županija.


No, ovom će se odlukom nacionalnog Stožera sve profesionalne umjetničke izvedbe moći odvijati bez covid-potvrda, pod uvjetom da je za svakog posjetitelja osigurano sjedeće mjesto i 4 četvorna metra neto površine.