BESPOVRATNA SREDSTVA

Stiže europski novac, Općina Lovran dobiva 6,8 milijuna za cestu u Poduzetničkoj zoni

Marina Kirigin

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Preostali iznos od 1,26 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste u zoni Lokva osigurava Općina Lovran. Drugu fazu postupka prošao je projekt rekonstrukcije brownfield lokacija u novi Društveni dom u Lovranu, za koji bi se moglo dobiti 7,78 milijuna kuna EU-novcaLOVRAN – Korak naprijed učinjen je po pitanju važnih infrastrukturnih projekata Lovrana. Naime, Općina Lovran je na otvoreni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, za dostavu projektnih prijedloga za sustav poduzetničkih zona na području Urbane aglomeracije Rijeka, prijavila projektni prijedlog »Rekonstrukcija ceste u Poduzetničkoj zoni Lokva u naselju Lovran«.


Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije u ulozi posredničkog tijela provela je drugu fazu postupaka dodjele bespovratnih sredstava (administrativnu provjeru prihvatljvosti prijavitelja, provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti te provjeru prihvatljivosti izdataka – troškova projektnog prijedloga), a Grad Rijeka, kao Posredničko tijelo integriranih teritorijalnih ulaganja, proveo je treću fazu postupka dodjela bespovratnih sredstava – ocjenu kvalitete projektnog prijedloga.


Najviši iznos


Temeljem toga je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije sredinom studenog donijela Odluku o financiranju navedenog projekta, temeljem koje se Općini Lovran od ukupno prihvatljivih troškova u iznosu 8,14 milijuna kuna, dodjeljuje 6,8 milijuna kuna, što predstavlja 85 posto prihvatljivih troškova i najviši iznos bespovratnih sredstava koja se mogu dodijeliti temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.
Ugovor će temeljem ove Odluke sklopiti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a i Općina Lovran. Preostali iznos od 1,26 milijuna kuna osigurava Općina Lovran. Po zaključenju Ugovora sljedi priprema dokumentacije za nabavu u suradnji s tijelima Središnje agencije (SAFU) i provedba postupka javne nabave za odabir izvođača radova.


Slijedi treća faza


Rekonstrukcija brownfield lokacija u novi Društveni dom u Lovranu, koji je Općina Lovran prijavila na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, za dostavu projektnih prijedloga za »Revitalizaciju brownfield lokacija Urbane aglomeracije Rijeka« je uspješno prošao drugu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava te se sada upućuje u treću fazu postupka dodjel bespovratnih sredstava (ocjena kvalitete projektnog prijedloga).


Tijekom provjere je utvrđeno da je projektni prijedlog moguće financirati u maksimalnom iznosu od 7,78 milijuna kuna, odnosno u najvišem intezitetu potpore od 76 posto od 10,1 milijun kuna ukupno prihvatljivih troškova.
– Uspješna provedba treće faze postupka je uvjet za donošenje Odluke o financiranju projekta i sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava – izvijestio je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Lovrana Bojan Simonič.