Lošinjski zločin

SLUČAJ UBOJSTVA MALOLJETNICE U Rafajčevoj krvi bila je velika koncentracija amfetamina; Sutkinja socijalnoj radnici: ‘Vi niste vidjeli da je opasan i zato je dijete mrtvo’

Šarlota Brnčić

Optuženi Branko Rafajac / Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Optuženi Branko Rafajac / Foto Nel Pavletic/PIXSELL

'Odgovornost snosi taj bolesnik i vaše ministarstvo. Vi ste dostavili ono što je vama odgovaralo. Neka dvaput pročitaju pa će vidjeti da pokrivate sami sebe', kazala je sutkinja socijalnoj radniciViše svjedoka davalo je cijelo prijepodne iskaze na suđenju Branku Rafajcu, optuženom za teško ubojstvo 16-godišnjakinje u Malom Lošinju, no svjedočenje koje se najviše iščekivalo bilo je svjedočenje socijalne radnice.


Davanje svojeg iskaza socijalna radnica započela je time da je tek 20. siječnja Rafajčeva nevjenčana supruga u upućenom dopisu navela kako smatra da je on lošeg zdravlja da nije dobro.


Kasnije je na upite potvrdila da se i prije toga telefonski čula s nevjenčanom suprugom kao i da je zvala Rafajčeva majka.
-Imala sam osjećaj da žena nije detaljna pa sam joj rekla da se obrati pismeno. Ni tada nismo imali nikakvih problema s Rafajcem pa do 20. siječnja nismo ništa poduzimali, kazala je socijalna radnica ponavljajući tijekom svjedočenja da su izlazili na teren ali da im nitko nije otvarao vrata.


Sutkinja Ika Šarić, koja predsjeda sudskim vijećem, svjedokinji je kazala kako u otpusnom pismu iz bolnice koje je centru dala nevjenčana supruga stoji da bi Branko Rafajac mogao nešto učiniti ne samo sebi nego i drugome.


-Pročitala sam sve to što ste vi napisali i slabo mi je od toga. Potpuno ste pogrešno slala policiju. Niste im dali pisma iz kojih se vidi da se oni boje da bi on mogao učiniti nešto sebi ili drugome i na koncu je ubijeno dijete. Što ako vas je nazvao kokoškom, mene svakako nazivaju pa mi nikad nije palo na pamet da ne obavim posao. Odgovornost snosi taj bolesnik i vaše ministarstvo. Vi ste dostavili ono što je vama odgovaralo. Neka dvaput pročitaju pa će vidjeti da pokrivate sami sebe, kazala je sutkinja socijalnoj radnici.


Sutkinja je također naglasila kako je ‘poanta bila da je Branko opasan ne samo za sebe nego i za druge’ te kazala socijalnoj radnici ‘ali nažalost vi to niste vidjeli i zato je dijete mrtvo.’


S obzirom da je socijalna radnica na brojne upite o poduzimanju poput robota ponavljala kako su oni iz centra izlazili na teren i obavljali izvide, sutkinja joj je  na to rekla: ‘Ovo nije izvid, ovo je pokušaj izvida kada vi dođete i poljubite vrata. To nije izvid. Izvid je nešto drugo, pa se ide 10 puta da se nešto utvrdi’.


Nakon kratke pauze tužiteljica je predložila dopunu psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja s obzirom na današnje iskazivanje vještaka toksikologije. Naime, iz toksikološkog nalaza proizlazi da je u testiranim uzorcima optuženog pronađena velika koncentracija amfetamina pa se tužiteljstvo pita da li je ono što je naveo vještak toksikolog utjecalo i u kojoj mjeri na ubrojivost Branka Rafajca. Obrana se tome usprotivila smatrajući da bez obzira na konzumaciju amfetamina nije bio sposoban upravljati svojom voljom i postupcima.


Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva smatrajući kako je nužno da vještak psihijatar uzme u obzir mišljenje vještaka toksikologa o tome na što amfetamin djeluje, u kolikoj mjeri i u onakvim količinama.


Suđenje je prekinuto i nastavlja se 23. studenog kada će Rafajac iznositi svoju obranu. Do tada je vraćen u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.