Desetkovani sustav

Školske klupe nikad nisu bile ovako prazne. Zaraženo je skoro 14 tisuća učenika i preko dvije tisuće nastavnika

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Još se ne zna točan datum početka masovnoga testiranja djece, budući da je postupak nabave tri milijuna testova u tijekuRIJEKA – Školske klupe zbog COVID-pozitivnih učenika nikada nisu bile prazne kao jučer, jer trenutačno je virusom zaraženo gotovo 14 tisuća učenika, odnosno točno njih 13.848, a iz istih razloga na bolovanju je i 2.047 školskih djelatnika.


Zbog COVID-19 u školskom sustavu trenutno nedostaje najmanje 24 tisuće osoba. Koliko je točno učenika i školskih djelatnika u samoizolaciji ne zna se, jer zaposlenici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo unatrag dva tjedna zbog velikog broja samoizolacija ne stignu unijeti sve podatke pa brojke, kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, treba uzeti sa zadrškom.


Ti neslužbeni podaci kažu da je jučer kod kuće zbog epidemiološke mjere samoizolacije ostao 7.541 učenik, međutim broj je vjerojatno i do dvostruko veći. Istovremeno, službeno u samoizolaciji je i 257 djelatnika škola.
Upravo kako bi se stalo na kraj masovnom odlasku učenika u samoizolaciju, Ministarstvo je najavilo uvođenje redovnog antigenskog testiranja učenika na tjednoj bazi, a ministar Radovan Fuchs jučer je rekao kako još ne može potvrditi točan datum početka masovnoga testiranja djece, budući da je postupak nabave tri milijuna testova u tijeku, dodavši da će se početkom idućeg tjedna vjerojatno znati više.


– Onog trenutka kada svi testovi budu distribuirani po svim školama u Hrvatskoj, tog trenutka će projekt masovnog testiranja djece započeti, najavio je ministar. Ujedno je istaknuo kako se djeca vrtićke dobi u ovoj fazi neće testirati jer bi to bilo prekomplicirano i zahtjevno.
Od početka tjedna do jučer broj COVID-pozitivnih učenika narastao je za njih 1.759, a djelatnika za 286, dok su zbog velikog broja zaraženih učenika i djelatnika te nemogućnosti održavanja nastave, od ponedjeljka do petka na C model nastave prešle 53 škole te se jučer online nastava održavala u 268 osnovnih i srednjih škola. Najveći broj COVID-pozitivnih učenika je osnovnoškolske dobi, jer oni čine 76 posto COVID-pozitivnih u učeničkoj populaciji, odnosno pozitivan test ima 10.411 osnovaca. Najveći broj pozitivnih učenika je u zagrebačkim školama, njih 3.459, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 2.199 COVID-pozitivnih učenika, dok su primorsko-goranske škole treće i broje 1.661 bolesnog učenika.


I u primorsko-goranskom školskom sustavu najveći je broj oboljelih u osnovnim školama, njih 1.300. Prema podacima Ministarstva, na nastavi nisu i 374 primorsko-goranska školarca koji imaju izrečenu epidemiološku mjeru samoizolacije, a na bolovanju je i 210 COVID-pozitivnih djelatnika te je još 21 u samoizolaciji.